Kaspersen vill hjälpa barnen

NYHETER

Kräver bättre insatser av polis och socialen

Foto: Ger sitt stöd I sitt arbete har Kristin Kaspersen kommit i kontakt med många utsatta barn. Det har ändrat hennes sätt att se på barn och deras vardag.

Tv-ankaret Kristin Kaspersen stöder Rädda Barnens insamling.

- Alltför många barn far illa. Det här är ett sätt att hjälpa dem.

Aftonbladet och TV4 fortsätter att samla in pengar till Rädda Barnen.

Kristin Kaspersen har alltid engagerat sig för utsatta barn, men som programledare för TV4:s dokumentärserie "Det handlar om ett barn" förstod hon på allvar hur mycket samhället sviker de barn som behöver mest stöd.

Insikt väckte ilska

Hon mötte misshandlade och sexuellt utnyttjade barn på nära håll.

- Det var tungt att inse att det är så många barn i dagens Sverige som far illa i hemmen. Men efter hand som jag jobbade med programserien väcktes också en ilska. Polisen och socialtjänsten måste bli bättre på att fånga upp och se de här barnen.

På onsdag sänds den sista delen i dokumentärserien. Arbetet med programmen har fått henne att tänka mer ur ett barnperspektiv.

- Jag har blivit mer uppmärksam på hur barn har det. För några år sedan hörde jag några grannar bråka och såg deras barn stå ute på gatan. De var rädda och ensamma, men när grälet var över gick de in till sina föräldrar igen. I dag skulle jag nog ha reagerat annorlunda på den situationen och insett vilken otrygghet de levde i.

Bättre samarbete

Hon tror att en av de stora bristerna i samhället är det dåliga samarbetet mellan polis och socialtjänst.

- Det är inte okej när socialtjänsten lägger ner en utredning om sexuella övergrepp bara för att polisen gör det. En socionom ska alltid lyssna på barnet och fråga hos vilken förälder han eller hon känner sig trygg.

Därför tycker hon att det är en självklarhet att stödja Aftonbladet och TV4:s insamling till Rädda Barnen.

Så mycket har Rädda Barnen fått in - hittills

Anna Bengtsson