Hotar med stämning

NYHETER

Danielsson rasar mot ryktena om romansen

1 av 2 | Foto: scanpix
dementerar Lars Danielsson och hans påstådda älskarinna, Helen Eduards, dementerar ryktet att de skulle ha en kärleksaffär. Danielsson överväger nu att vidta rättsliga åtgärder mot ryktesspridningen.

Lars Danielsson bryter tystnaden - nu berättar han vad han gjorde på annandagen 2004.

Samtidigt slår han tillbaka mot ryktet om en kärleksaffär med departementsrådet Helen Eduards.

Och hotar med stämning.

-Jag överväger vilka rättsliga åtgärder som jag som privatperson kan vidta för att komma till rätta med denna typ av förtal, skriver Danielsson i Svenska Dagbladet idag.

Alltmer pressad

509 dagar efter flodvågskatastrofen har pressen på statssekreteraren växt sig allt starkare, och nu väljer han att lägga några av korten på bordet.

Han gör det genom ett öppet brev i Svenska Dagbladet.

- Även om det inte har någon egentlig betydelse för slutsatserna av hur flodvågen hanterades inser jag att frågan har fått sitt eget liv och den kräver sitt svar, skriver han.

Var med familjen

Danielsson går in på flera detaljer om hur det gick till när han fick kännedom om tsunamin.

- Jag var hemma tillsammans med familjen. Jag är morgonpigg och minns att jag ganska tidigt slog på CNN där jag första gången fick klart för mig att det varit en jordbävning som orsakade en flodvåg i sydöstra Asien.

Talade om flodvågen

- Senare på morgonen hade jag ett samtal med statsministern, då vi bland annat pratade om flodvågen. Den framstod då som en naturkatastrof som främst skulle kräva insatser från vår biståndsorganisation.

Mycket av kritiken mot Danielsson har grundat sig på att han gett tre olika versioner av sina kontakter med UD under annandagen.

Det har också varit oklart om Göran Perssons närmaste man varit på Rosenbad den aktuella dagen.

- Jag var på Rosenbad under annandagen, både under förmiddagen och eftermiddagen.

- Jag minns också tre samtal med kabinettsekreteraren (Hans Dahlgren). Han hävdar att vi inte hade de samtalen, och hänvisar till belägg för sin minnesbild som jag inte vill ifrågasätta.

Ryktet dementeras

Ett envist rykte har gjort gällande att Danielsson tillbringat annandagen med departementsrådet Helen Eduards, som pekats ut som hans älskarinna.

Detta dementeras nu av båda parter - "lögnaktiga påståenden", skriver Danielsson.

- Jag har inte i dagsläget och har heller aldrig haft ett kärleksförhållande med Lars Danielsson. Vi har aldrig haft något annat än en professionell relation, sa Eduards via tidningen Fokus i går.

Rättsliga åtgärder

Danielsson överväger nu rättsliga åtgärder mot ryktesspridarna.

- Detta handlar inte längre om "kritisk granskning" utan har övergått i något som går långt utöver vad även en offentlig person som jag ska behöva acceptera, skriver han i SvD.

Tidigare artiklar

Christoffer Bjäreborn, Anette Holmqvist