Poliser i förhör om dödsskjutning

NYHETER

Falkenberg

Under söndagen förhördes de poliser som var inblandade i dödsskjutningen av en 33-årig man i centrala Falkenberg i lördags.

Dramat aktualiserar på nytt polisens beväpning.

- Poliserna har hörts upplysningsvis under dagen. Det innebär att åklagaren i detta skede inte riktar några misstankar om brott mot poliserna, säger informationschef Christer Harplinger vid polisen i Halland till TT.

Direkt efter att polisskotten föll på lördagseftermiddagen inleddes en förundersökning kring händelsen. Detta för att man snabbt ska kunna ta in så många vittnesuppgifter som möjligt.

Håkan Antonsson på Hallandspolisens jourrotel var den som inledningsvis ledde denna förundersökning på plats. Enligt honom styrker flera vittnen polisernas uppgifter om hur dramat utvecklades.

- Ja, det är min uppfattning. Vi har hittills hört tre, fyra vittnen och de bekräftar de uppgifter som poliserna lämnat om att mannen var aggressiv med mera. Men vi kommer att höra flera, säger Antonsson till TT.

Mannen sköts efter att ha attackerat en polispatrull med kniv.

Gav inte väntat resultat

Poliserna försökte först tala mannen tillrätta, men lyckades inte. När 33-åringen drog fram en kniv sprejade poliserna honom i ansiktet med pepparsprej. Men mannen fortsatte att vara aggressiv och göra utfall med kniven, enligt Hallandspolisen.

Vapenalternativ mellan pistol och batong diskuteras emellanåt. Pepparsprej finns numera i polisens arsenal. Men Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet, hade även gärna sett elpistol.

- Pepparsprejen räckte uppenbarligen inte till i det här fallet, säger Karlsen.

TT: Hade en elpistol varit bra i detta läge?

- Det är klart att om man har alternativa vapen finns fler möjligheter att klara en situation. Hur det skulle ha varit i det här fallet kan man förstås bara spekulera i, men pepparsprejen, som man satt så stor tilltro till, gav inte det resultatet man förväntat sig.

Rikspolisens (RPS) etiska råd var i en rapport i fjol negativt inställd till elpistoler. För närvarande pågår arbete hos RPS med att ta fram direktiv angående polisens utrustning, bland annat beväpningen.

- Jag skulle tro att direktivet är klart någon gång nästa vår, säger Anneli Bergholm Söder, enhetschef vid RPS:s polisavdelning, till TT.

Sorgligt för inblandade

TT: Elpistol är inte ute ur bilden?

- Nej, det kan det aldrig vara. Det är ständigt frågor som man måste ompröva. Men jag tror att man får sätta det i perspektivet att svensk polis använder skjutvapen 30-40 gånger per år. Statistiskt sett har under den senaste tioårsperioden drygt en person skjutits till döds per år. En Amnestyrapport som kom 2004 visade på ett samband mellan dödsfall och elpistoler, jag tror att man räknade upp till 70 dödsfall. Det får man sätta i proportion till den nytta det kan göra.

När det gäller dödsskjutningen i Falkenberg säger Jan Karlsen.

- Vi beklagar djupt varje gång en polisinsats leder till en sådan här utgång. Det är lika sorgligt för alla inblandade.

Åklagare Bengt Landahl vid den nya Riksenheten för polismål vill inte uttala sig om vad förhören med poliserna gett.

Läs också:

Bengt Nordin/TT