”Jag känner en oerhört stor sorg”

NYHETER

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin om Martin Adler: ”En av världens mest erfarna krigskorrespondenter”

Den välkände och mycket erfarne utrikesjournalisten Martin Adler, 47, föll på fredagen offer för en mördares kula i Somalias huvudstad Mogadishu.

– Jag känner en oerhört stor sorg över att mista en medarbetare på det här sättet. Mina tankar går till hans fru och barn, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

Foto: Anders Gerdin.

Martin Adler befann sig på plats i Mogadishu som frilansreporter åt flera medieföretag, däribland Aftonbladet.

– Han jobbade som frilans och vi hade innan han reste ner kommit överens om att han skulle göra jobb åt oss, säger Anders Gerdin.

Besökt alla oroshärdar

Martin Adler var en av Europas och världens mest erfarna krigskorrespondenter. Han har besökt alla de senaste decenniernas oroshärdar runt om i världen.

– Han brann framförallt för att beskriva krigen i tredje världen, och att få ut budskapet om människornas lidande i fattiga delar av världen, säger Anders Gerdin.

Martin Adler var både skicklig fotograf och reporter. Han jobbade oftast ensam och var alltid mycket mån om sin säkerhet.

TV4:s fotograf miste livet

I synnerhet efter en händelse den 26 november 2001 när TV4:s fotograf Ulf Strömberg miste livet i Afghanistan.

Ulf Strömberg och Rolf Porseryd från TV4, samt Bo Lidén och Martin Adler från Aftonbladet övernattade i ett hus i Taloqan i norra Afghanistan när de på natten överfölls av beväpnade män. Ulf Strömberg sköts ihjäl. De tre övriga svenskarna klarade sig med nöd och näppe med livet i behåll.

– Särskilt sedan dess var Martin mycket noga med sin säkerhet, säger Anders Gerdin som är övertygad om att mördaren inte var ute efter Martin Adler personligen.

– Somalia är i dag ett kaotiskt land i ett kaotiskt läge. Martin var en av få västerlänningar som överhuvudtaget befann sig på den här platsen.

Martin Adler lämnar efter sig fru och två barn.

Robert Triches