De tvingas sälja sig till svenskarna

NYHETER

De prostituerade på VM-bordellerna har våldtagits, misshandlats och sålts som boskap – här är deras historier

1 av 7 | Foto: GULT OCH BLÅTT PÅ BORDELLGATAN Svenska fans köpte sex av prostituerade i Dortmund både före och efter matchen mot Trinidad och Tobago. På bordellgatan Linienstrasse var de gula och blå matchtröjorna en vanlig syn.

De har misshandlats, våldtagits och sålts till man efter man efter man.

Petra, 28, Tanya, 24, och Nikki, 28, är tre av de tusentals kvinnor som tvingats prostituera sig i Tyskland.

Före VM gick debatten hög i Tyskland om flickornas misär.

Nu, när festen är igång, verkar få bry sig. Tusentals fotbollsfans söker sig till bordellkvarteren.

DORTMUND.

På bordellgatan Linienstrasse i Dortmund sitter kvinnorna i underkläder, likt skyltdockor i butiksfönster.

En timme efter att Sverige spelat oavgjort mot Trinidad och Tobago dyker de första svenska fansen i gula och blå landslagströjor upp utanför bordellerna.

De är besvikna över resultatet.

Aftonbladet blir under kvällen vittne till hur flera köpslår med de prostituerade. Under den timme vi är på bordellgatan går tre svenska män in på bordellerna, för att efter någon kvart komma ut igen, 30–40 euro fattigare.

Fem svenska sexkunder

Magda, 23, från Polen berättar att hon haft fem svenska sexkunder dagarna före matchen.

– En av dem hade druckit för mycket och blev otrevlig mot mig när han inte lyckades bli klar i tid, säger hon.

Några kilometer från Linienstrasse ligger Ravensbergerstrasse där de gatuprostituerade i Dortmund håller till. Här är de flesta kvinnorna drogberoende, och i ett bedrövligt skick.

Det är här myndigheterna satt upp speciella bås för bilburna sexkunder – med motiveringen att det gör miljön säkrare.

HAMBURG.

I Hamburg träffar vi Tanya, 24. Hon tvingades prostituera sig efter att bokstavligt talat ha fått en pistol riktad mot sitt huvud.

Hamburg är känt för Reeperbahn, Tysklands största sexdistrikt. Men det är i lägenheter som de tvångsprostituerade säljs mot sin vilja.

Tanya, 24, kom till Tyskland från södra Ryssland för att jobba som barnflicka.

Hotades med pistol

– Jag flyttade in hos en familj som jag fått förmedlad genom ett känt företag, säger Tanya.

– Till en början verkade allt normalt. Jag tog hand om deras barn och mamman i familjen behandlade mig nästan som en dotter.

Men allt ändrades samma dag som Tanyas turistvisum gick ut.

– När jag vaknade den morgonen var familjen helt förändrad. De tog mina dokument och mitt pass och låste in mig i mitt rum.

– Där fick jag stryk och blev hotad med en pistol. Sedan berättade de vad jag skulle göra.

Det visade sig att familjen drev flera bordeller i lägenheter i stan och att de planerat att göra Tanya till en av sina flickor. De satte ut en sexannons i en tidning med hennes mått och vikt. Sedan låstes hon in i en lägenhet med en telefon där hon kunde ta emot samtal från kunder.

– Där fanns vakter och när vi skulle till kunder skjutsades vi av en privatchaufför, säger Tanya.

Kunde jobba dygnet runt

Rädd och chockad tvingades hon vara beredd på att jobba 24 timmar om dygnet.

– Jag kunde ha fyra–fem kunder per dag. Ibland fick jag försöka fräscha upp mig i bilen på väg från en kund till en annan.

För varje timme med Tanya fick kunderna betala 130 euro. Av dem fick hon behålla 25. Med de pengarna skulle hon betala hyran och maten i sitt fängelse.

– För att orka med fick vi sprit och kokain. Till en början bjöd hallickarna oss på det, till slut fick vi betala även det själva. Det blev inga pengar kvar.

Efter två år i fångenskap lyckades Tanya fly med hjälp av en stamkund.

På grund av hennes polisanmälan kunde polisen göra en razzia mot familjen och de hittade fler flickor som tvångsprostituerats.

Flera medlemmar i familjen dömdes till fängelsestraff.

– Jag kommer aldrig att glömma det jag varit med om. Men nu är mitt liv bra. Jag har ett jobb, pluggar och så har jag gift mig, säger Tanya.

CHEB.

I den lilla tjeckiska staden Cheb vid tyska gränsen träffar vi Petra. Hon var bara tolv år när hon första gången såldes till en sexkund, nu är hon 28.

I Cheb finns fem gränsövergångar vilket gör människohandeln mycket svårkontrollerad. Verksamheten styrs av maffian och underlättas av den korrupta lokala polisen.

Billigare hotell i Cheb

Under VM har många fotbollssupportrar kommit hit. Det är nära till flera av arenorna och hotellpriserna är betydligt lägre än i Tyskland.

Petra hade sin första svenska kund förra onsdagen.

– Det märks att det är VM. Männen kommer från många olika länder, säger hon.

För Petra betyder fotbolls-VM inget annat än att hon tvingas sälja sin kropp till fler män. Hon tjänar ingenting på det. Alla hennes pengar går till hennes hallick.

”Han slår mig”

–?Om han tycker att jag tjänat för lite slår han mig, säger hon.

Just nu ägs hon av en tjeckisk hallick. Tidigare har hon prostituerat sig i Strasbourg i Frankrike, i Berlin, Köln och Hannover.

BERLIN.

I Berlin finns Tysklands största bordell. Nyöppnade Artemis beskrivs som en ”wellness-oas med bordellverksamhet” och kallas i folkmun för VM-bordellen.

Där ryms 200 prostituerade och 600 kunder.

Ejbert Krumich är presschef på bordellen och han är nöjd med VM hittills.

– Antalet kunder har fördubblats. Det ser väldigt bra ut för oss, säger han.

I Tyskland är prostitution lagligt, men människohandeln är ett välkänt problem.

– Vi fruktar att folk ska försöka tjäna pengar på trafficking under VM så vi håller hård koll på detta, säger Heike Rudat, chef för trafficking-roteln i Berlin.

Polisen i Berlin cirkulerar i bordellkvarteren och får hjälp av alla de organisationer som under VM sprider information om männi­skohandel.

Enligt inofficiella beräkningar från olika hjälporganisationer har antalet tvångsprostituerade i Tyskland ökat med 40 000 kvinnor under VM.

– Problemet är att mycket av tvångsprostituton äger rum i lägenheter där flickorna låses in, säger Heike Rudat.

PLAUEN.

Nikki är en likt Tanya i Hamburg en av de få tvångsprostituerade som lyckats ta sig ur slaveriet. En av hennes stamkunder blev förälskad i henne och köpte ut henne från bordellen.

”Förstörd av droger”

– Han ville hjälpa mig när han såg att jag ibland hade blåmärken över hela kroppen. Ibland var jag helt förstörd av droger, säger hon.

Då hade hon dagligen tvingats sälja sig i över tio år. Hon var 17 när hon och hennes jämnåriga väninna lockades till Tyskland med löfte om att de skulle arbeta som dansöser.

I stället såldes de till en kvinnlig hallick som betalade 500 euro för dem var.

Nu försöker hon skaffa sig en framtid och vill helst förtränga sitt tidigare liv. När vi träffar henne på socialprojektet Karos kontor i den tyska staden Plauen är hon där för att försöka få hjälp med utbildning.

Om ett par veckor är VM slut.

Men Nikkis mardrömmar slutar inte. Om pojkvännen tröttnar utvisas hon ur Tyskland.

Petra kommer fortfarande att vara kvar som slav åt hallickarna i någon ny europeisk stad.

– Jag har ingen framtid. Jag är zigenerska och prostituerad. Inom fem år är jag död, säger hon.

Åtta procent av offren är barn

Per-Ola Ohlsson, Linda Hjertén