Midsommarpicknick utan krångel

Foto: Enkelt och gott.
NYHETER

Midsommarafton är en av årets höjdpunkter. Man får vara ledig, sommaren är här och det är socialt acceptabelt att äta mat i gröngräset.

Så vem vill ödsla dyrbar tid på att förbereda mat i timmar, hemma i köket? Ingen. Så köp enspecialkomponerad picknickkorg istället.

Här är fem ställen som gör det enkelt för dig att fira midsommar. Bara du är ute i någorlunda god tid: någon dag innan.

Caroline Hainer

1. FISKEXPERTEN

Lisa Elmqvist

Östermalms saluhall

Tel: 08-553 40 441

Dagsfärsk fisk och skaldjur är Lisa Elmqvists specialité. Här finns fem olika picknickmenyer med allt från flatrökt ål med äggröra och tre sorters sill till hummer och inkokta laxkuber. Beställ en dag i förväg. Ddirektleverans för 150 kronor!

Pris: Från 195 till 395 kr per person.

2. SÖDERPICKNICKEN

Svart Kaffe

Södermannagatan 23

Tel: 08-462 95 00

Söderhaket Svart Kaffe säljer Stockholms kanske ödmjukaste picknick-korg: en påse med latte, juice och valfri macka ur deras stora smörgåsmeny. Perfekt att ta med till Nytorget eller Vitabergsparken. Vem sa att Midsommar måste vara storslaget?

Pris: Påse med stor macka kostar 75 kronor, påse med liten macka 65 kronor.

3. KLASSIKERN

Cajsa Warg

Renstiernas Gata 20

Tel: 08-642 23 50

Här finns inga ursäkter för att inte ha picknick. Den exklusiva matbutiken har fyra menyer. Den enklaste innehåller rostbiff och potatissallad, den lyxigaste varmrökt lax, örtagårdssås och linssallad. För spontanpicknick finns mat att plocka ihop själv. Här korgar till uthyrning och försäljning, med tillhörande filt. Beställ någon dag i förväg.

Pris: 55-75 per person.

4. LYXLIRARPICKNICKEN

Vasastans ost

St. Eriksgatan 90

Tel: 08-32 54 85

Två upplägg finns: Ett med pastasallad, grissini, ostar och frukt som passar till lunchpicknicken och ett som innehåller plockrätter från Medelhavet. Perfekt för en partypicknick med vin. Dryck, glas, bestick och servett ingår. Förbeställ minst en halv dag i förväg.

Pris: 175-259 kr per person.

5. KONTINETALPICKNICKEN

Guvagott

Hötorgshallen

Tel: 08-22 85 55

Välj mellan tre olika menyer: grekisk, italiensk eller spansk. Här finns bland annat pitabröd, lammfärs, tsatsiki, piroger, spansk bond-sallad, ostar, kyckling, pastasallad, prosciutto och oliver. Bestick ingår i alla menyer, likaså vattenmelon som efterrätt som är trés kontinentalt. Ring och beställ tre dagar före.

Pris: 95 kronor per person.