Föräldrar frias från Högsbymord

NYHETER

Sonen ensam skyldig till mordet

Abbas Rezai mördades bestialiskt för kärleken till sin flickvän.

Den 18-årige sonen i den åtalade familjen dömdes på måndagen åter som ensam skyldig till mordet.

Även hovrätten friade föräldrarna helt.

Foto: Abbas Rezai hittades mördad den 18 november 2005.

Ett hedersmord – troligen med flera inblandade.

Det anser hovrätten om mordet 2005 på en 20-årig afghansk man i Högsby i Småland. Men de dömer ändå en 18-åring som ensam skyldig till dådet.

18-åringens föräldrar frias helt och kan få skadestånd.

Göta hovrätt i Jönköping fastställde på måndagen domen från Kalmar tingsrätt och dömer 18-åringen till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning på livstid. Enligt hovrätten har 20-åringen dödats på ett sätt som kan betecknas som tortyr. Straffvärdet motsvarar livstids fängelse.

Inte eniga

Men ingen av domstolarna är eniga. Liksom i tingsrätten vill två av hovrättens nämndemän fälla även föräldrarna för mord och ge dem livstids fängelse.

Brännskador

Hovrättens majoritet uttrycker också starkt tvivel inför 18-åringens berättelse om ett bråk mellan de båda unga männen som slutat med det brutala mordet. Rätten slår tvärtom fast att det handlar om hedersrelaterat våld, där 20-åringen straffas för sin relation med den då 16-åriga dottern i Högsbyfamiljen. Flera av offrets skador verkar enligt rätten ha tillfogats i syfte att skända honom.

Föräldrarna fanns i den lägenhet där 20-åringen dödades. De ska också ha uttalat hot mot både 20-åringen och dottern. Dessutom hade mamman brännskador som tros komma från het olja. Ändå finner inte hovrätten det ställt utom allt rimligt tvivel att de deltagit i mordet.

– Föräldrarna borde kanske ha kunnat dömas för någonting. Men man får acceptera att det är domstolarna som dömer, säger kammaråklagare Kjell Yngvesson, som i övrigt finner domen välmotiverad.

Utvisas ensam

Advokat Elisabeth Fritz, som företräder mordoffrets mamma, tycker att bevisen mot åtminstone mamman i Högsbyfamiljen räcker för att döma henne för delaktighet i brottet. Fritz ser skäl till att låta Högsta domstolen pröva den frågan.

Den dömde 18-åringens advokat, Helena Karlsson, är kritisk till att 18-åringen ska utvisas ensam till Afghanistan, ett land där han saknar anhöriga.

– Han lämnade landet som spädbarn och har alltså inga minnesbilder därifrån, säger hon.

Mammans advokat, Karl Olof Wirell, finner det naturligt att hans klient begär ersättning för de nästan fem månader hon suttit i häkte, men några belopp har inte diskuterats.

Peter Palmkvist/TT

Peter Palmkvist/TT