"Jag måste ta ledigt för att få tid att sörja"

NYHETER

Axén-Olin förklarar sin sjukskrivning

Bördan efter mammas död blev för stor.

I måndags sjukskrev sig oppositionsrådet Kristina Axén Olin, (m).

-Jag känner att nu går inte kroppen längre. Nu måste jag få ägna en vecka åt att sörja, säger hon.

Foto: LOTTE FERNVALL
Uttröttad Kristina Axén-Olin behöver en paus för att få andas och reparera sin kropp.

De pratade med varandra flera gånger om dagen, Kristina Axén Olin och hennes mamma Birgitta.

Men sedan dagen före julafton är telefonen tyst.

Det var Kristina själv som hittade Birgitta död på köksgolvet i hennes lägenhet.

Sedan dess har Kristina försökt jobba på som vanligt, men i slutet av förra veckan sa kroppen stopp. I sitt nyhetsbrev skrev hon:

"Det går dessvärre inte längre att arbeta 50-timmarsveckor, sköta tre barns gympapåsar, tandläkarbesök, sortera mammas saker och förtränga att hon inte finns längre ibland oss. Det gör ont att känna efter, men nu blir jag tvungen att ägna några veckor åt det. Och sammanträdeshandlingarna på skrivbordet ligger nog kvar..."

Ska vila

Men nu blir det inte mer än fem dagars sjukskrivning och ett sportlov som var inplanerat sedan tidigare.

-Under den här veckan ska jag vila och ge mig tid att faktiskt inse att min mamma har dött. Sedan tänker jag vara fit for fight för en valrörelse igen, säger hon till Aftonbladet.

Går det så snabbt?

-Jag hoppas det. Inte sorgen, har man förlorat sin mamma, som man dessutom har en väldigt nära relation till, så tar det jättelång tid. Men det här mera fysiska, att jag känner att jag måste vara hemma, hoppas jag ska gå över så fort.

Det var också i nyhetsbrevet hon först berättade om mammans död. Öppenheten om sorgen fick många att höra av sig.

Hittar styrka

- Jag får väldigt mycket brev och mejl från folk som har egna erfarenheter av mammor som har dött, som beskriver sin egen sorg och känner med mig och hoppas att jag hittar styrka. Jag blir väldigt glad över allt det här positiva man får.

Hon säger att hon är förvånad över uppståndelsen kring hennes sjukskrivning. Att det har blivit alldeles för uppförstorat.

-Det blir som en sensation att man är borta fem dagar från jobbet fast man jobbar 50 timmar i veckan och nästan tre helger av fyra.

-Jag hoppas att alla förstår att det inte är så att jag lämnar politiken, utan att jag bara vill ha fem dagar för att få andas, hinna landa och reparera min egen kropp, säger Kristina Axén Olin.

Eva Buskas