Du behöver inte plåga djuren för att bli fin

NYHETER

Så kan du handla djurvänligt och ekologiskt

Foto: Måste inte vara testat på djur Hela uppsättningen sminkprylar finns också som icke djurtestat.

Djur- och miljövänliga produkter brukar oftast vara dyrare än andra, men de finns. Här är en guide till en djurvänligare sminknecessär, garderob och kylskåp.

✓Smink

Varje år används 35 000 till 40 000 djur för att testa smink inom EU. När nya ingredienser tas fram för att ingå i make-up så måste de enligt lag testas på djur. I Sverige görs inga djurtester men många av de produkter vi köper är importerade.

Men det finns märken som säljer produkter där inga nya tester görs.

Små märken

– Nästan inga slutprodukter testas på djur, däremot testas enskilda ingredienser, därför måste man fråga om alla ingredienserna för att veta om det inte är testat, säger Ehlena Lundberg, kosmetikaansvarig på Djurens rätt.

Djurens rätt har en lista över produkter som inte testas på djur. Men märkena är ganska små och kan vara svåra att få tag i. En del går att beställa på internet eller postorder.

Kläder

Ekologiska klädbutiker börjar ploppa upp även om de är ovanliga. Veganskor är en av nyheterna.

– De är gjorda av hampa och återvunnet gummi, säger Malin Busck som driver ekologisk klädaffär i Malmö.

På stora klädkedjor kan det vara svårt att få information om varifrån kläderna kommer och hur de tillverkas.

”Vi vet för lite”

– När det gäller skor och kläder vi vet vi väldigt lite om hur de produceras, det finns ett stort informationsglapp, säger Ingela Dahlin på Konsumentverket.

Kunskapen i butikerna är också ofta för liten.

– Det kan vara ganska svårt att få svar från personalen men jag tycker ändå att man ska kräva att personalen vet var produkterna kommer ifrån och hur de har tillverkats. Jag skulle önska att det fanns mer information med varorna, säger Ingela Dahlin.

✓Mat och hushållsvaror

Konsumentverket gjorde nyligen en undersökning som visar att 43 procent av hushållen köper ekologiskt regelbundet. Men bara 2-3 procent av vår konsumtion består av ekologiska varor.

– Det är väldigt lite, men det finns också en massa hinder på vägen, många butiker har inte ekologiska varor, informationen är för liten och priset är ofta högre, säger Ingela Dahlin.

Icke djurtestat smink

3 tips för att handla ekologiskt

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])