Löning - då slår de till

NYHETER

Tjuvar kopierar ditt bankkort - sen tömmer de ditt konto

1 av 3

I dag kan ditt bankkonto tömmas. Men du vet inte om det - det har gått veckor sedan tjuvarna stal din bankomatkod. Nu, när lönen kommit, slår de till.

- Man kan räkna med att minst 50000 kronor försvinner vid varje kortstöld, säger Hans Knutsen-Öy, på polisens utredningsrotel.

Skimning, en avancerad typ av bankkortsbedrägeri, ökar lavinartat. Förra året anmäldes i snitt ett fall var tredje dag, och bedragarna slog till över hela landet.

- Dessutom är mörkertalet enormt, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel. Bankerna väljer att inte polisanmäla skimning för att inte skrämma bort sina kunder.

Tar en sekund

Det är inte bara vid uttagsautomaterna du riskerar att bli blåst.

- Överallt där du lämnar ifrån dig ditt kort kan tjuvarna slå till, säger Dick Malmlund. På restauranger, i butiker eller i taxin.

Han säger att utrustningen som krävs för att kopiera ett kort inte är större än en tändsticksask.

- Det går på en sekund för personalen att kopiera ett kort- och det händer hela tiden.

Länsar kontot

Bedragarna använder sig av två metoder sedan de kopierat kortet - antingen tömmer de bankkontot, ofta vid löning när det finns mycket pengar, eller så handlar de på kredit.

- När de handlar på kreditkontot väntar de ofta med att handla tills en kreditfaktura precis gått ut till kunden, säger Dick Malmlund. På så sätt dröjer det en månad innan stölden upptäcks.

När tjuvarna kommit över bankomatkortet kan de inte bara tömma ditt bankomatkonto.

För över pengar

- Vad folk inte vet är att man på bankomaten också kan föra över pengar från kundens övriga konton och tömma dem, säger Dick Malmlund. Men det vet bedragarna.

I mitten på januari i år åtalades två män från Rumänien för sammanlagt 32 fall av bedrägerier, försök och förberedelser till bedrägerier.

Enligt åklagaren har de genom skimning kommit över mer än 225000 kronor.

Tipsen som skyddar dig

Skimning - så här gör tjuvarna

Eric Tagesson