"Anmäl om du misstänker misshandel"

NYHETER

Expertens råd till läsarna - så gör du om ett barn far illa

Om du vet att ett barn far illa - gör en amälan.

Och om du själv är barn eller tonåring och blir illa behandlad - prata med någon du har förtroende för.

Det säger Rädda barnens psykolog Börje Svensson i chatten med läsarna.

hjälp säger: Hej, min kompis säger att allt är bra hemma men jag har sett att hon har fullt av blåmärken på kroppen och ryggen. jag har inte sagt det till nån. ska jag göra något?

   Börje Svensson säger: Jag tycker att du ska prata med dina egna föräldrar om det. Och eventuellt, om du har bra kontakt med din kompis, fråga henne var hon har fått blåmärkena ifrån. Och om det visar sig att hon har fått det genom att man slagit henne hemma kanske det vore bra att hon gick till skolsköterskan och prata om det. Men du ska absolut inte behålla för dig själv, om det är så att hon berättar att hon blir slagen hemma. Det är för jobbigt att bära på.

jaja säger: Hej jag undrar hur man märker när ett barn far illa

   Börje Svensson säger: Man kan märka det på att barnet inte vill leka med andra, verkar nedstämd, kan också vara aggressiv och arg, svårt att koncentrera sig och kanske har ont i magen. Men man kan aldrig märka av signalerna att ett barn visar vad det är som har hänt utan det måste man prata om.

stina säger: jag vill inte slå mitt barn, det vill väl ingen. men ibland blir jag så arg att jag ser rött och då händer det i alla fall att jag daskar till. kanske behöver jag hjälp, vad tycker du?

   Börje Svensson säger: Ja, det tycker jag. Det kan klia i fingrarna och så. Men när man verkligen går över gränsen och gör det, slår barnet, måste man försöka prata med någon så man hittar strategier så man stoppar sig själv när man blir så frustrerad. Och om man är emot våld i samhället måste man börja bland sina egna närstående och lösa konflikter med samtal.

bert säger: Hej, när är det för sent att få hjälp? Blev misshandlad som barn, drömmer fortfarande mardrömmar om det. hur kan jag gå vidare?

   Börje Svensson säger: Det är aldrig för sent att få hjälp. Man kan bearbeta trauma som hänt i barndomen i mycket hög ålder. Men dock kan aldrig ta bort det man varit med om, därför kommer det alltid att finnas en sorg eller en tagg kvar i hjärtat när man tänker på oförrätter man varit med om.

Therese säger: Hejsan, jag håller på att göra ett PA100 projekt, eller snarare nästa år, och vill göra ett repotage om något land som är utsatt. Hur är dags läget i Japan?

   Börje Svensson säger: Therese, jag vet inte mer än det man ibland kan läsa om i tidningarna. Och då förefaller det som om Japan är ett land där det är alldeles för vanligt med barnmisshandel. Du kanske ska vända dig till kriminologer vid något universitet eller Brottsförebyggande rådet.

caroline säger: hejsan, jag är en tjej på 15 år som tycker sådant här är hemskt, såklart. jag vil gärna göra något...men vad kan jag göra?? jag vet inga som råkar illa ut. vart går dem som behöver hjälp? socialen? kan man hjälpa till där? vill så gärna hjälpa människor när jag börjar jobba

   Börje Svensson säger: Caroline, just nu tycker jag inte att du ska koncentrera dig på människor som har det svårt utan var schysst och ha kul med kompisar och plugga, så att du senare i livet kan börja arbeta med det här området, som verkligen är viktigt att bra människor väljer som arbetsområde. Du kanske kan vara kamratstödjare i skolan.

fiffi säger: Ett barn på min sons dagis är väldigt aggressiv och säger till de andra barnen att de ska få smisk om de är olydiga osv. jag har inte sett några märken på honom (men har inte sett honom naken...) Ska jag prata med personalen?

   Börje Svensson säger: Ja, det tycker jag att du kan göra och berätta vad barnet har sagt, eftersom de förmodligen har lite mer kunskap om de olika barnen på dagis.

jocke Borås säger: Hej, jag blir lite less på all omständighet kring barn. Blir någon anmäld så tar det sådan tid innad det sker något. Barn finns ju även på behandlingshem där det inte fungerar som tänk och där de som kommer på besök föranmäler besöket. Det borde ändras, för barnens skull..

   Börje Svensson säger: Jocke, jag håller fullständigt med dig och jag känner likadant.

gusse säger: jag tycker att vårt kollektiva ansvar som vuxna håller på att försvinna. Folk blundar och väljer att se åt andra hållet. Men barnen är allas våra! Upplever du i ditt yrke en förändring?

   Börje Svensson säger: Ja, jag upplever att rädslan har blivit större att våga lägga sig i vad andras barn gör. Vilket jag tycker är olyckligt. Vi borde alla försöka få bättre civilkurage och våga gripa in.

säger: Halloj!!! En smäll på kinden en gång för att barnet är okontrollerat arg och man inte kan få det att lyssna....Vad ska man göra istället?

   Börje Svensson säger: Jag tror att det är viktigt att hålla gränsen. Att inte bli fysisk. Men jag kan hålla med om att det kan vara svårt i upprörda situationer. Man måste hitta andra strategier, som att prata eller försöka, om det är möjligt, att avleda konflikten. Att göra något annat, så barnet kommer in på andra spår. Men jag håller med om att det är svårt.

klara säger: var går gränsen mellan ett rejält tag i armen och misshandel? Dåligt samvete får man som förälder även av ett hårt tag i barnet!

   Börje Svensson säger: Fortsatt svar till :Halloj!!: Om barnet är mindre kan man hålla i det. Är de större får man komma överens om att gå åt olika håll om det blir för hett. Att man går sin väg så länge, att säga "nu går jag härifrån så inte bråket blir värre" och så går man själv.

   Börje Svensson säger: Man kan ta hårt i barnet utan att det är misshandel. Men ibland kan barnet uppleva att det blivit slagen om man tar i det hårt. Men det är inte att betrakta som misshandel.

säger: jag var utsatt för psykuskmisshandel och aga från jag var 2 tills jag flytade hemifrån. Gör jag fel då jag inte låter mina barn träffa sin mormor och hennes man som utsatte mig för denna misshandel?

   Börje Svensson säger: Om man har föräldrar som har slagit och misshandlat en och utsatt en för psykiska trakasserier så kan det tyda på att de här föräldrarna har ett dåligt omdöme. Men ibland kan det vara så att föräldrar förändrar sig och då får man försöka se det här utifrån barnets perspektiv. Om barnet vill träffa mormor och de är schyssta mot barnbarnen tycker jag att de borde kunna få träffa barnbarnen. Men det är kanske viktigt att du eller barnets pappa är med för att kunna bedöma hur kontakten är.

sadek säger: Igår såg mitt barn vad som hände med pojken som torterades av sina föräldrar. Han var mycket ledssen för vad som hände . Min fråga är hur ska vi förklara en sådan situation för ett barn?

   Börje Svensson säger: Vissa saker som man inte själv kan förstå kan man heller inte förklara för sitt barn. Och en sån här händelse kan man ju bara dela sitt barns upplevelse av att det här är förskräckligt. Men man kan också förklara att det är väldigt ovanligt att en förälder beter sig på det här sättet.

säger: Hej jag arbetar inom barnomsorgen och har gjort en anmälan till socialen angående misstanke om ett barn smo far illa, socialen gjorde inte mycket mer än ett hembesök och sedan var det över. Det känns så fel och jag känner mig maktlös då jag i princip är säker på att det förekommer olagliga saker i hemmet.

   Börje Svensson säger: Det är alltid frustrerande när man anmäler till socialtjänsten eftersom de inte får ge returinformation. Det kan vara så att de har gjort insatser, som de inte vill berätta om för dig. Men om du är säker på att det är pågående missförhållanden i den här familjen tycker jag att du ska göra en förnyad anmälan till socialtjänsten och inte ge dig. Eventuellt kan du också försöka prata med en socialinspektör på den enheten där du gjort anmälan.

Lalla säger: Hej! Har blivit slagen av min mamma och mår nu väldigt dåligt av det. Har panik- och prestationsångest och är så extremt stressad. Håller på att "gå in i väggen" av att alltid behöva vara så duktig.. Har jättedålig kontak med min pappa trots att jag bor hos honom. Hans nya fru är skittaskig och jag drar mig alltid för att gå hem pga av hur hon beteer sig. Pappa har dessutom blivit en "toffel" som aldrig stället upp. Klarar allvarligt inte att bo hemma, men är bara 16. vad kan man göra?

   Börje Svensson säger: Du måste försöka prata med någon som du har förtroende för. Kanske skolsköterskan på din skola. Om du känner att du inte orkar bo hemma så är det socialtjänsten som kan hjälpa dig till en annan typ av boende. Och om det är så att din mamma slår dig så är det olagligt och det måste man ju få stopp på. Då måste du berätta att din mamma slår dig så att någon kan prata med henne så hon slutar med det. Du är bara 16 år och du ska absolut inte behöva ha det på det här sättet.

Finn säger: HJälper det att skänka pengar till bris eller rädda barnen? Försvinner de inte i hanteringen?

   Börje Svensson säger: Nej. Det hjälper och de försvinner inte i hanteringen. När man skänker pengar till de organisationerna så är det bestämt hur många procent som får gå till administration. När du skänker pengar till organisationer med 90 i början av postgironumret så är det en garanti för att pengarna går fram.

   Börje Svensson säger: Tack alla ni som chattat med mig. Det är också lärorikt för mig att få era frågor.