Här hittades dykaren död

NYHETER

18-årig kvinna blev kvar på botten

Dykturen slutade i en tragedi.

Av de två unga kvinnorna kom den ena aldrig upp till ytan - en manlig kamrat hittade kroppen på botten.

- Det gick otroligt fort att få upp henne, men det var ändå för sent, säger räddningsledaren Ulrik Olsson.

Räddningen kom försent Trots ett snabbt ingripande av en kamrat till den unga kvinnan och stort räddningspådrag, kunde hennes liv inte räddas. Igår kväll hedrades kvinnan med en minnesstund på bryggan.

De två unga kvinnorna dök bara några tiotal meter utanför Lysekils hamn i går kväll. Men när den ena gick upp till ytan upptäckte hon att hennes kompis inte var med.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och gick ut med ytbärgare på en räddningsbräda. Dykare var också på väg från räddningstjänsten i Göteborg.

Vännen chockades

- Under tiden var det en kamrat till tjejerna som hoppade i och han hittade henne på botten efter en stund, säger räddningsledaren Ulrik Olsson.

Med hjälp av brädan drogs kvinnan in till land där ambulanspersonal gjorde upplivningsförsök, men det stod snart klart att hennes liv inte gick att rädda. Den andra dykaren är fysiskt oskadd, men chockades svårt.

Omständigheterna kring olyckan är ännu oklara. Det finns uppgifter om att dykarna delade luft, antingen som en övning eller för att den ena kvinnans luft hade tagit slut.

Uppgifterna gick dock inte att få bekräftade i går kväll.

Kritiserad utbildning

I natt hölls en minnesstund för den omkomna kvinnan. En stor grupp ungdomar samlades på bryggan i Släggö, tände ljus och satt sedan i en ring. En radio spelade musik och många grät.

18-åringen gick på det marinbiologiska programmet på Gullmarsgymnasiet i Lysekil.

Tidigare har skolan haft dykning på programmet, men efter en allvarlig olycka för tio år sedan stoppades dykutbildningen av Yrkesinspektionen.

Eleverna kan dock fortfarande läsa dykteori på skolan och många av dem väljer att fortsätta och ta dykcertifikat privat.

Även om dykningen i går skedde helt utanför Gullmarsgymnasiets regi, förbereder sig skolan nu för en ny vecka där en av eleverna saknas.

Kristeam från både skolan och kommunen står redo att ta hand om lärare, elever och anhöriga.

- Det handlar om en kraftsamling för att göra det här så bra som möjligt, säger gymnasiechefen Roland Mattsson.

Eva Buskas