Detta vet vi om vad som hänt i Turkiet

avIsabelle Nordström

1 av 25

Under fredagskvällen och natten mot lördag försökte en fraktion inom turkiska armén att ta makten i landet.

Flera hundra personer har dött under den misslyckade militärkuppen.

Under fredagskvällen började en liten del inom turkiska militären att inleda en militärkupp för att ta makten och avsätta president Recep Tayyip Erdogans regering.

Vid 22-tiden svensk tid kom de första rapporterna om att något var på gång i Istanbul och Ankara. Stridsflygplan flög lågt över städerna och det rapporterades om skottlossningar i Ankara. Broarna var stängda över Bosporen och vägarna till Atatürk Airport i Istanbul blockerades av stridsvagnar.

I ett massmejl till nyhetsbyråer och journalister skrev kuppmakarna inom militären att de tagit över makten i landet. Under natten tog kuppmakarna kontroll över flera tv-stationer. Flera nyhetsläsare, bland annat från statliga TRT, tvingades att läsa ett meddelande om att landet nu styrs av ett "fredsråd" som som skulle ”garantera det turkiska folkets säkerhet”.

President Erdogan var på semester när kuppförsöket startade. Via Facetime höll han ett tal till nationen i turkiska CNN. Han skyllde kuppen på en fraktion inom militären. Han uppmanade turkiska folket att gå ut på gatorna för att stå upp för regeringen.

Vid tvåtiden sa Erdogan i ett uttalande att han och regeringen återigen tagit kontroll över situationen. Då rapporterades det fortfarande om skottlossningar och explosioner runt om i landet.

Klockan sex svensk tid i morse nåddes världen av bilder där ett stort antal kuppmakare, som i går kväll tog kontroll över en av broarna över Bosporen, ger nu upp. Tv-bilder visade hur de gick över bron med händerna över huvudet.
På lördagsförmiddagen har runt 1 500 upprorsmakare gripits. Flera hundra personer har dött och omkring 1000 vårdas på sjukhus efter nattens oroligheter. Civila, poliser och kuppmakare finns bland de döda.

Svenska UD avråder svenskar från icke-nödvändiga resor till landet, och flera resebolag har ställt in sina resor till landet.

ARTIKELN HANDLAR OM