Attacken mot Cruz: Han är en ”pussy”

1 av 10

avWolfgang Hansson

NYHETER

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Donald Trump håller sitt sista valmöte före primärvalet.

Han tar ett steg tillbaka från talarstolen och försöker se förfärad ut när han kommenterar vad en kvinna i publiken just ropat.

Vad han i praktiken gör är att kalla motståndaren Ted Cruz för en "pussy" därför att denne inte tycker det är okej med tortyr.

Varje möte med Donald Trump innehåller en outtalad förväntan att fastighetsmagnaten som vill bli USA:s president ska säga något upprörande eller ställa till med skandal. Ena gången kallar han mexikanska invandrare för våldtäktsmän och brottslingar. Nästa gång föreslår han ett totalt inresestopp för muslimer i USA.

Så frågan var vad Trump skulle göra i sitt sista valmöte före det första så viktiga primärvalet i New Hampshire. Han leder visserligen stort i opinionsmätningarna men han vet att han inte kan lita på att hans fans verkligen går och röstar.

Svaret är att han använder publiken för att få fram ett budskap som han inte vill ta i sin egen mun.

Från talarstolen kommenterar Trump det faktum att Ted Cruz under den sista republikanska debatten på en fråga om han skulle acceptera skendränkning inte sa ja rakt av. Vilket Trump gjorde och tycker att Cruz också borde ha gjort. Trump la dessutom till att han skulle godkänna förhörstekniker som var mycket värre än så.

Låtsas bli upprörd

En kvinna i publiken som står nära honom ropar "pussy". Trump låtsas bli upprörd men plockar direkt upp hennes kommentar.

– Du sa just en väldigt hemsk, hemsk sak. Skrik ut det. Jag vill inte återupprepa vad du sa.

Varpå Trump ändå berättar att kvinnan ropat "pussy" när han kritiserat Cruz för att vara för vek när det gäller att använda tortyr för att förhöra terrorister. Ett könsord som i det här fallet närmast kan översättas med "mespropp". Men som är så grovt att det ersätts med ett pip i amerikansk tv.

Trump fortsätter med att låtsas att läxa upp kvinnan och berättar om kritiken han fick när en supporter kallade Obama för muslim på ett Trumpmöte utan att miljardären försökte rätta honom.

– För media vill jag påpeka att detta är en reprimand, säger Trump demonstrativt medan publiken omväxlande jublar och fnittrar.

Sen vänder han sig till massan och frågar om kvinnan ska få stanna.

– Jjjjaaaaa, vrålar några tusen strupar.

Smutsigt och respektlöst

Detta är scener som aldrig tidigare utspelat sig i en amerikansk presidentvalrörelse. Aldrig tidigare har en valrörelse varit så smutsig och så respektlös. Trump har satt en ton som mer hör hemma i rännstenen. Och då är vi bara i början.

Man skulle kunna tro att Trump var den desperate kandidaten som på alla sätt försökte få uppmärksamhet. I stället så leder han i alla opinionsmätningar med 15 procentenheter eller mer före tvåan som varierar. Men det är som om han känner att han måste underhålla och ständigt leverera nya oneliners till sina fans.

För Trump har fler fans än väljare. En följd av hans medverkan i den populär såpoperan "The Apprentice". Han är kändis mer än politiker. Trump drar fler väljare till ett möte än vad de övriga republikanska kandidaterna samlar tillsammans.

”Helt annorlunda politiker”

Sista kvällen har han hyrt en stor basketarena i centrala Manchester. De översta raderna är visserligen tomma och parketten framför scenen långtifrån full men det är ändå 4000-5000 människor som kommit för att lyssna på honom trots att en snöstorm rasar utanför.

För snaggade Steven Garrett är det första gången han får rösta och första gången han är på ett Trump-möte.

– Han är en helt annorlunda politiker, säger han. Han vågar ta upp de verkliga problemen som folk pratar om. Jag gillar att han inte är köpt. Att han är sin egen.

På tröjan bär han ett rockmärke med texten "Bomba skiten ur IS". Många som sitter i publiken har vita Trumptröjor på sig med slogan "Gör Amerika stort igen". Andra sitter med skyltar som säger "Den tysta majoriteten är med Trump".

Det märks att Trump trots sitt stora försprång i mätningarna är nervös. Gång på gång uppmanar han åhörarna att gå och rösta.

– Även om ni är sjuka och eländiga så måste ni ut och rösta, mässar Trump.

Behöver en vinst

Polisen för under publikens buanden ut en demonstrant som gömt sig bland åhörarna. Trump ropar sarkastiskt tack.

– Jag gillar häcklarna. Det är enda gången som medias kameror visar hur många människor som är på mina möten.

Trots all gratisreklam han får genom medias omfattande täckning av hans kampanj är han ständigt missnöjd.

Trump behöver en vinst i New Hampshire. Hela hans kampanj går ut på att presentera sig som en vinnare. Därför var den överraskande förlusten i Iowa så förödande.

Nu måste Trump bli en vinnare igen.

ARTIKELN HANDLAR OM