Anitra Steen frias efter grannfejden
Publicerad 2016-02-08
Anitra Steen och Göran Perssons infekterade grannfejd har fått ett nytt kapitel.
Arrendetagaren Kaj Possler stämde Steen för hemfridsbrott – men hon friades i tingsrätten.
– Jag trodde faktiskt att hon skulle fällas, för de har gjort ett grovt intrång, säger Kaj Possler till Aftonbladet.
I flera år har före detta statsministern Göran Persson och Systembolagets tidigare vd Anitra Steen legat i bitter strid med paret som haft bostadsarrende på deras mark.
I maj 2014 ville de säga upp arrendeavtalet som gällt för sommarstugan på Torps gård sedan 1981.
Men ett knappt år senare fick hyresgästen Kaj Possler och hans familj rätt av arrendenämnden, som förlängde arrendetiden med fem år.
Sedan tog det hela en ny dramatisk vändning.
”Tittat utan lov”
Kaj Possler och hans sambo stämde Anitra Steen och Göran Persson för hemfridsbrott. I stämningsansökan angavs att Persson/Steen ”tillsammans och i samråd alternativt samförstånd olovligen inträngt där paret har sin bostad”. Brottet uppgav man skulle ha ägt rum någon gång mellan 15 och 19 maj och som bevis hänvisade man till de bilder som Persson/Steen i sin tur tidigare lagt fram som bevisning i arrendestriden.
– De har gått in på vår tomt och tittat in i vårt hus utan att fråga om lov. De har också uttryckt sig oerhört nedsättande och sagt att det är skräpigt och ovårdat. De har varit helt hänsynslösa, jag blir förbannad, sa Kaj Possler till Aftonbladet i oktober.
Men tingsrätten i Nyköping gav Anitra Steen – som tagit bilderna – rätt. Hon friades från misstankarna om rörande hemfridsbrott.
I tingsrättens dom framgår att en förutsättning för fällande dom är att fritidshuset var någons bostad – vilket inte har varit fallet.
”Om ingen bebor en byggnad just när gärningen begås, krävs således för straffbarhet att byggnaden ändå kan sägas vara någons bostad. Fritidshus, som inte bebos under längre tid, kan inte, under den tiden, räknas som bostad”, skriver tingsrätten.
Är besviken
Kaj Possler, som lämnat in det enskilda åtalet efter att åklagare lade ner förundersökningen, är besviken över tingsrättens dom.
– Ja, det är jag. Jag trodde faktiskt att de skulle fällas. En visitation på ett arrendeställe ska utgå från att man har klagomål eller att man misstänker att det är något på ett ställe som inte är bra, säger Kaj Possler till Aftonbladet.
Han ska under veckan träffa sin advokat och de ska då diskutera om domen ska överklagas till hovrätten.
– Jag menar att det finns en anledning till att huset varit dåligt bebott och det handlar om att den pågående tvisten inte gjort att vi haft så stor lust att åka ner på vintern. På sommaren har vi varit där i alla fall.
En överklagan måste lämnas in till tingsrätten inom tre veckor från domens datum.
Aftonbladet har varit i kontakt med Anitra Steen, som avböjt att medverka till artikeln.
– Jag har absolut inga kommentarer, säger hon.