Flyktingmottagandet i Sverige

S-uppror mot Löfven om flyktingboende

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

S-politiker ute i landet gör uppror mot ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill.

Budskapet till Stefan Löfven är tydligt:

– Lagstiftningen måste förändras nu, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare.

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige

Kritiken mot Lagen om eget boende, eller ebo-lagen, växer. Flera Socialdemokratiska kommunpolitiker vill nu få regeringen att avskaffa lagen en gång för alla.

– Vi driver linjen från våra respektive kommuner och ibland sammanstrålar vi, det blir som ett nätverk, säger Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Ebo gör det möjligt för asylsökande att hitta eget boende i stället för att bo på asylboende. Grundkritiken mot systemet är att det bidrar till att vissa kommuner tar emot orimligt många asylsökande medan andra knappt tar emot några.

”Hatar ebo”

Eftersom bostadsbristen gör att många väljer att bosätta sig hos släktingar eller bekanta som tidigare kommit som asylsökande till Sverige leder lagen även till en ökad trångboddhet.

Boel Godner (S) kommunalråd i Södertälje sa nyligen att hon "hatar ebo".

– Trångboddhet är avskyvärt. Vi har också sett hur det vuxit upp handel med svarta bostadskontrakt, det finns människor som vill utnyttja detta för att tjäna pengar på andras desperata behov att bo någonstans, säger hon.

Även Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö tillhör dem som vill avskaffa ebo. Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, säger att Sverige i och med ebo-lagstiftningen accepterar att asylsökande har en mycket sämre boendestandard än andra grupper i samhället.

– Människor söker sig till kommuner där det inte finns bostäder och lämnar kommuner där det finns bostäder. Detta på grund av att vi har ett system som uppmuntrar till dåliga beslut, säger han och fortsätter:

Har kongressbeslut på att avveckla

– Eget boende ska innebära ett eget kontrakt, kan du inte hitta det då gäller den anvisning som du kan få av myndigheterna, säger han och fortsätter.

S-politikerna kräver nu att ebo avvecklas eller görs om.

– När läget blev allvarligt i hela Sverige i höstas så blev det plötsligt möjligt att diskutera förändringar av regelverk. Även i den här frågan finns det nu en större öppenhet att diskutera lösningar, säger Lars Stjernkvist.

Socialdemokraterna har sedan tidigare ett kongressbeslut på att avveckla ebo. Men varken statsminister Stefan Löfven (S) eller migrationsminister Morgan Johansson (S) har hittills velat svara på när det kan bli verklighet.

Morgan Johansson hänvisar via sin pressekreterare till ett uttalande i Sveriges Radio i veckan. Där sa han att det finns stora problem med systemet, men att Sverige inte hade klarat av situationen i höstas utan ebo.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Stefan Löfven

Norrköping