Moderaterna svänger om lägstalöner

NYHETER

”Fokus på fel saker”

1 av 2

Moderaterna stänger dörren för en lagstiftning om sänkta lägstalöner, om de borgerliga skulle vinna nästa val.

Anna Kinberg Batra (M) kör därmed över de andra allianspartierna som har öppnat för en sådan lösning, som ett steg för att få in flera nyanlända på arbetsmarknaden, berättar Ekot.

Foto: Anna Kinberg Batra

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger till Ekot att de borgerliga partierna inte kommer att bli överens om en sådan sak.

– Det är viktigt att ge besked i den här frågan. Moderaterna vill leda en regering som bygger Sverige starkare, som skapar fler vägar in på arbetsmarknaden, men en moderatledd regering kommer inte att sänka löner, säger hon.

Hon säger också att lagstiftning om sänkta lägstalöner är ”fokus på fel saker”.

– Sveriges stora problem är utanförskapet, att det är för många som inte fått sitt första jobb. Då är det det problemet som ska lösas, genom fler jobb och fler vägar in, för att också kunna få dem, om man inte har fått fäste, säger Anna Kinberg Batra till Ekot.

Centerpartiet först ut

I februari presenterade Annie Lööf (C) ett nytt förslag där hon uppmanade arbetsmarknadens parter att komma överens om lägre löner till nyanlända. Om man inte kommer överens vill Centerpartiet ha en lagstiftning om sådana ingångsjobb.

Därefter har även Liberalerna och Kristdemokraterna öppnat för en sådan lösning.

I dag, klockan 09.00 håller riksdagen debatt om ”vägen in i arbetsmarknaden”. Debatten hålls på begäran av Liberalerna och statsminister Stefan Löfven (S) kommer att delta.

ARTIKELN HANDLAR OM