Flyktingmottagandet i Sverige

Regeringen mildrar sin flyktingpolitik

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

Niklas Svahn

Jonathan Jeppsson

NYHETER

Regeringen mildrar sin nya flyktingpolitik. Migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterade i dag ändringar i regeringens migrationslinje.

Det handlar bland annat om "ventiler" för barn att få permanenta uppehållstillstånd och lättnader när det gäller familjeåterförening.

– Vi gör det möjligt för barn med varaktigt nedsatta hälsotillstånd att kunna få uppehållstillstånd, säger Morgan Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S).

Förändringarna i migrationspolitiken kommer efter kritik från bland annat justitiekanslern, JK. Det handlar i huvudsak om tre punkter:

Vissa tillfälliga uppehållstillstånd förlängs till 13 månader så att personer kan omfattas av socialförsäkringsförmåner i Sverige.

Personer under 25 år beviljas bara permanent uppehållstillstånd vid försörjning om de har fullgjort en gymnasieutbildning eller motsvarande.

– Är du yngre än 25 år och inte har gymnasieutbildning, då måste du gå färdigt din gymnasieutbildning. På så sätt skapar vi ett starkt incitament till utbildning, säger Morgan Johansson.

En möjlighet att för anhöriginvandring och för barn att få permanent uppehållstillstånd införs i vissa särskilda fall.

Ömmande fall

Man kommer även att använda kvotflyktingsystemet i vissa fall när det gäller familjeåterförening.

– Många gånger är det så att mannen åker först till Europa och sen är kvinnorna och barnen kvar. På detta sättet skulle vi kunna använda kvotflyktingsystemet att ta hit kvinnorna och barnen i särskilt ömmande fall, säger migrationsministern.

Morgan Johansson beskriver arbetet med att minska människors möjlighet till uppehållstillstånd i Sverige som det svåraste han gjort.

– Det är en svår uppgift som i bygger på ett etiskt dilemma. Alla vill ju göra så mycket det går för att ge så många som möjligt skydd. Å andra sidan måste vi kunna ta hand om dem som redan har kommit på ett bra sätt. Förra året kom det 160 000, säger han.

Riksdagsgrupperna i S och MP ställer sig bakom regeringens lagförslag. Men enligt vad Aftonbladet erfar har det varit hårda förhandlingar inom S-gruppen. Morgan Johansson vill dock inte uttala sig om vad oenigheten har handlat om.

– Våra möten är interna, men det har funnits olika uppfattningar. Det här är en av de svåraste frågorna vi har den här mandatperioden, säger han.

”Ska vara stolta”

Regeringen skickade i februari ut ett utkast till lagrådsremiss som begränsar möjligheten att få uppehållstillstånd och för familjer att återförenas i Sverige. Förslaget mötte skarp kritik, inte minst från Röda Korset som skrev att det var ”stötande att många av de mest sårbara individerna inte kommer ha några möjligheter att återförenas med sin familj”. JK saknade en analys av hur lagrådsremissen förhåller sig till barkonventionen.

Det är bland annat dessa brister som regeringen nu velat rätta till.

– Det är inte så att vi har stängt gränserna. Det kommer fler än hundra asylsökande varje dag. Vi gör mer än någon annan, vi gör den största humanitära insatsen sedan andra världskriget. Det tycker jag vi ska vara jäkligt stolta över, säger Morgan Johansson.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingmottagandet i Sverige

LÄS VIDARE

SD:s skrämselretorik blev Löfvens politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Flyktingpolitik