Folkrättsjuristen: ”Betyder mycket att få det svart på vitt”

Foto: PRIVAT
Frida Olsson Avereyireh.

avSusanna Hållbus

NYHETER

Folkrättsjuristen Frida Olsson Avereyireh tyckte att det här fallet var anmärkningsvärt eftersom det länge pågick ett försoningsarbete över jord, medan Radovan Karadžić var gömd i 13 år.

– Det var svårt att komma över att den här personen existerar någonstans och att man inte fick ställa honom till svars. Det var en komplicerad sits för de drabbade folken.

Varför, har varit den stora frågan säger Frida Olsson Avereyireh. Det var viktigt för offren att få höra Radovan Karadžićs försvar.

– Nu var det uppe vid ytan och man fick en chans att höra vad har han har säga även om man inte tycker om det. Han har uttryckt sig likadant som många andra ledare som begått liknande brott. Att han har ett moraliskt ansvar men att han gjorde det ”för att skydda sitt folk”.

Att Radovan Karadžić gick under jorden i 13 år och att brotten ligger 20 år bak i tiden har försvårat utredningen säger folkrättsjuristen Frida Olsson Avereyireh. Det är en bidragande faktor till att domen kommer först nu, efter över 500 rättsdagar. Hon säger att den efterlängtade domen betyder mycket för de drabbade.

– Att det är just FN:s domstol är ett internationellt erkännande. Det betyder väldigt, väldigt mycket att få det svart på vitt, att det som skedde var fel. Det blir ett slags avslut, säger Frida Olsson Avereyireh.