Smarta lösningen får barnet att hålla huvudet upprätt

1 av 2 | Foto: Sara Larséns smarta lösning fick många positiva kommentarer när hon delade den här bilden i en Facebookgrupp.
NYHETER

Sara Larsén märkte att bilbarnstolarna inte gav tillräckligt stöd för huvudet när dottern somnade i bilen.

Då hittade hon en egen lösning på problemet – med hjälp av ett par strumpbyxor.

Sara Larsén, 34, var på väg hem från Helsingborg till Höör i fredags kväll när hon märkte att hennes snart tvååriga dotter somnat i bilen.

– Vi har provat olika bilstolar, men vår dotter trillar alltid ut med huvudet när hon sover. Jag tänkte sätta dit någon sjal, men istället hittade jag ett par strumpbyxor, säger Sara Larsén.

– Jag satte dem på hennes huvud som en mössa och knöt fast benen bakom stolen, sen sov hon gott resten av vägen, fortsätter hon. 

Gillar att pyssla

När Sara kom hem delade hon med sig av den smarta lösningen i Facebookgruppen Återbruka mera och i skrivande stund har över 11 000 personer gillat inlägget.

Sara gillar att pyssla och har tidigare lagt ut saker i gruppen men hon hade inte väntat sig att inlägget skulle få så stor uppmärksamhet. De flesta har reagerat positivt på hennes idé.

– Jag tycker det är en rolig grej. Många tycker att det är en rolig och bra idé, men jag trodde aldrig att så många skulle se det, säger hon.

Kommer du att använda dig av strumpbyxorna igen?

– Ja, jag har ett par i bilen nu som jag trär på när hon har somnat.

Vad tycker dottern då?

– De åker av när hon vaknar eller så tar hon själv av dem, sen är det inget mer med det. Men hon kommer inte gilla det när hon är 15, säger Sara Larsén och skrattar.

”Varken positiva eller negativa effekter”

Vissa på Facebook har uttryckt oro för vad som händer vid en krock, men på trafiksäkerhetsorganisationen NTF ser man varken positiva eller negativa effekter av strumpbyxorna.

– Den strumpan lossnar ju om det skulle hända någonting. Men vi har inte heller sett något bekymmer om huvudet trillar om barn somnar, utan det är nog något som vuxna tänker på, säger Marie Nordén, generalsekreterare för NTF, till Aftonbladet och fortsätter:

– Ur vårt perspektiv ska man hålla fokus på att barnen sitter bakåtvända i bilbarnstolen så länge som möjligt och är rätt fastspända.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lifehacks

Facebook