Läkare: Därför gör det ont att göra slut

NYHETER

Kan liknas vid abstinensbesvär

Har du känt fysisk smärta när en relation precis tagit slut men avfärdat det som inbillning? Det kan faktiskt vara så att du har fysiskt ont – att göra slut kan liknas vid att ha abstinensbesvär.

I brittiska The Guardian berättar neurologen Dean Burnett om vad som händer i kroppen när en relation tar slut och varför man kan uppleva fysisk smärta när det händer.

Kärlek är som en drog

I studier som gjorts där par fått se foton på sin partner har man kunnat registrera ökad aktivitet i delar av hjärnan som styr våra glädjekänslor samtidigt som aktiviteten minskat i de delar av hjärnan som styr vår smärthantering. Detta gör att vi har högre dopamin-nivåer när vi är i en relation. Dopamin frigörs bland annat när vi dricker alkohol. I ett längre förhållande vänjer sig kroppen vid dessa nivåer av dopamin i kroppen.

Kan liknas vid abstinensbesvär

När förhållandet tar slut förändras väldigt mycket i livet och hjärnan påverkas väldigt negativt av den plötsliga omställningen. Alla positiva känslor som hjärnan är van att känna finns inte längre där, vilket gör att den delen av hjärnan som hanterar fysisk smärta aktiveras mer och det är därför vi kan känna fysisk smärta. I och med att hjärnans dopamin-nivåer sjunker så plötsligt kan det uppstå abstinensliknande besvär vid ett uppbrott.

Men sakta men säkert återhämtar sig hjärnan och vänjer sig vid de nya dopamin-nivåerna. Studier har visat att personer som lyckas fokusera på sin nyvunna frihet istället för på själva uppbrottet har lättare att återhämta sig när en relation tar slut.