De tvingas fly – genom sin nedbrända stad

1 av 6
NYHETER

Tusentals bilar trängs på en motorväg i Kanada för att fly lågorna från skogsbranden.

Nu tvingas de åka igenom sin nedbrända stad Fort McMurray för att ta sig till säkerhet – samtidigt riskerar 17 000 människor att bli fast.

Den stora skogsbranden i Albertaprovinsen i Kanada är fortfarande utom kontroll och har på grund av kraftiga vindar spritt sig till ett område på omkring 10 000 hektar.

I 72 timmar har tusentals personer varit evakuerade från staden Fort McMurray, men nu tvingas de fly igen. Nu åker de tillbaka genom sin nedbrända stad för att ta sig till säkerhet, rapporterar CBC News.

– Vår fokus just nu är att de här personerna förs söderut så snabbt som möjligt, säger Albertas högsta politiska ledare Rachel Notley.

Konvoj tvingades stanna

Ungefär 17 000 personer ska färdas längs vägarna eftersom de är i fara att bli fast bland lågorna.

En gigantisk rad med bilar och lastbilar sågs under morgonen, lokal tid, längs väg 63 i Kanada. Konvojen leds av en helikopter dessutom åker flera brandbilar och vattenhelikoptrar med för att bistå den riskfyllda evakueringen.

De allra flesta ska ta sig till Edmonton eller Calgary, för att bo på olika evakueringscenter.

– Vad vi försöker göra är att uppmuntra dem att gå till de två stora centrum, både när det gäller hälsa, inkomststöd, psykologiskt stöd samt förmåga att få in studenter i skolsystemet, säger Rachel Notley.

På eftermiddagen, lokal tid, meddelar en talesperson för polisen att konvojen har tvingats stanna. Orsaken är de höga lågorna och den kraftiga röken som omslöt motorvägen, rapporterar Reuters.

”Staden finns inte längre”

Omkring 8 000 personer har dessutom flytt med flyg i samband med den kraftiga elden som återigen spritt sig.

Det finns fortfarande inga uppgifter på att någon ska ha skadats i branden, men däremot har det inträffat en trafikolycka med dödlig utgång i samband med evakuering.

En av dem som tidigare flytt är Hanna Friden, 30, som Aftonbladet pratat med.

– Det är helt surrealistiskt, allt är borta. Ingen har något jobb längre, husen är försvunna. Vi kommer på oss själva att prata om planer vi hade: teaterpjäser vi skulle sätta upp och festivaler vi skulle ordna. Men det går inte. Staden finns inte längre.

ARTIKELN HANDLAR OM