Skolklass i ballongdrama i Berlin

NYHETER

Turistattraktionen i Berlin förvandlades till en mardröm.

Norska skolelever och en man som firade sin 50-årsdag slungades fram och tillbaka med våldsam kraft när kastvindar plötsligt tog tag i utsiktsballongen.

– Jag tänkte: antingen dör vi, eller så avtar vinden, säger en kanadensisk turist som också befann sig i korgen.

Utsiktsballongen i stadsdelen Kreuzberg, inte långt från Checkpoint Charlie, skulle upp på 150 meters höjd, skriver norska VG. Men när den var 110 meter upp i luften drog kastvindar plötsligt in över området och började slunga ballongen, som var fäst i marken med en vajer, fram och tillbaka med våldsam kraft.

Tidningen Bild skriver att cirka 20 personer, varav 11 norska skolelever från Oslo, befann sig i korgen under ballongen.

– Det var mycket blåsigt och lite skrämmande, men mannen som var med oss sa ingenting. Vi sa: "Är det här normalt? Men han ville inte prata med någon, säger en kanadensisk turist som befann sig i korgen till nyhetsbyrån AP.

Nära träffa hus

Kanadensaren pressade mannen och fick honom till slut att erkänna att han aldrig hade varit med om något liknande. Sedan tog vinden ett nytt, ännu kraftigare tag om ballongen.

Personal på marken försökte förgäves att stabilisera ballongen med en vinsch. Videoklipp från händelsen visar hur nära ballongen är att slungas in i en intilliggande byggnad.

– Jag trodde att ballongen skulle träffa huset, säger ögonvittnet Marcel Lau enligt norska VG.

Den kanadensiska turisten säger att korgen började bli skadad och att han tänkte:

– Antingen dör vi, eller så avtar vinden. Vinden avtog – därför är vi här, säger han.

Firade 50-årsdag

Dirk Jordi Nernheim var uppe i korgen för att fira sin 50-årsdag.

– 19 människor har just varit med om en väldigt allvarlig händelse. Jag är glad över att alla är välbehållna, säger han till VG.

Enligt tyska Bild höll dramat på i cirka 20 minuter. På bilder tagna efteråt ses skolelever tas omhand på marken.

– De var rädda, men lyckligtvis gick det bra, säger Dirk Jordi Nernheim.

ARTIKELN HANDLAR OM

Berlin