Känd nazist bakom videoattack

NYHETER

Den misstänkta gruppvåldtäkten i Visby på en rullstolsburen kvinna i Visby har rört upp känslorna rejält på Gotland. Några män som pekats ut som misstänkta har angripits och filmats av en man, vars namn är välkänt i högerextrema kretsar.

Filmen, som har hamnat på Youtube, har haft en stor betydelse för den främlingsfientliga debatt som växt fram efter händelsen, skriver Hela Gotland.

På filmen ses mannen, som tidigare varit ledare för nazistiska rörelser i Södermanland, konfrontera och angripa de män som han menar har suttit gripna för den misstänkta våldtäkten. Filmen har lagts ut på nätet av den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

Den misstänkta våldtäkten kopplades snabbt till etnicitet, det har spridits uppgifter om att de fem misstänkta männen är asylsökande. När de fem, som fortfarande är misstänkta för övergreppet i oktober, släpptes efter tre dagar började en del personer ta saker i egna händer. Hot riktades mot personer inom rättsväsendet, och ett asylboende har utsatts för stenkastning.

Gotlandspolisen har vittnat om en oerhört hätsk stämning, inte minst i sociala medier, och har tidigare fått förstärkning från Stockholm. På söndag är det dags för ny förstärkning från fastlandet, då det arrangeras en manifestation mot rasism och sexism i Visby.