Uppgifter: Syriska flyktingbarn sköts av gränsvakter

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Minst åtta syriska flyktingar har skjutits ihjäl av turkiska gränsvakter under söndagen enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i London. Fyra ska vara barn.

Händelsen inträffade under söndagen vid den turkiska gränsen. De flesta av offren ska ha tillhört samma familj och enligt Reuters var fyra av de dödade barn. Två kvinnor ska också ha dödats. Enligt det Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har ett flertal personer tvingats fly från stridigheterna i den syriska staden Manbij. Staden är i nuläget intagen av IS och som attackeras av USA-stödda trupper. Flyktvägen ska ha gått via Idlib-provinsen i nordvästra Syrien, som gränsar mot Turkiet.

Dödssiffran är oklar

Enligt SOHR ska flyktingarna skjutits ihjäl när turkiska gränsvakter öppnade eld mot dem i samband med att de försökte ta sig över gränsen. Av de åtta som sköts ihjäl ska fyra ha varit barn och två kvinnor. Åtta personer ska även ha skadats allvarligt.

Enligt opppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen, baserad i Istanbul och understödd av Turkiet, ska ha dödssiffran ha varit 11 personer uppger AFP.

I ett uttalande uttryckte man både sin "förvåning" och fördömande över den fruktansvärda tragedin som drabbat de syriska bröderna som flytt regimen.

–Dödandet av dessa försvarslösa syrier motsäger gästfriheten som den turkiska regeringen och det turkiska folket visar, skrev de i ett uttalande enligt AFP.

Har skjutit vid fler tillfällen

Aktivister i närheten av området ska dock ha bekräftat SOHR:s uppgifter om dödsskjutningen.

Flera människorättsorganisationer har tidigare anklagat turkiska säkerhetsstyrkor för att skjuta mot människor som flyr över gränsen från Syrien till Turkiet, som varit stängd i flera månader.

Söndagens dödskjutning ska enligt SOHR vara en av de dödligaste. Bara i år ska minst 60 civila personer, ha skjutits av den turkiska gränspolisen enligt SOHR.

Men den turkiska militären, liksom Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, tillbakavisa uppgifterna och menar att påståendena inte är sanna. Enligt militären avfyrar man aldrig skott mot civila, utan endast om de är beväpnade smugglare.

280 000 människor dött sen 2011

För närvarande befinner sig över 2,7 miljoner syrier i Turkiet. Omkring 250 000 av dessa bor i flyktingläger, medan resten lever i städerna.

Över 280 000 människor har dödats i samband med kriget i Syrien som inleddes i mars 2011 i samband med demonstrationer mot president Bashar al-Assad’s regering.

Publicerad: