Centerpartiet: 12 miljarder ska ge 45 000 nya jobb

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson

1 av 3

Centerpartiet vill införa ett ingångsavdrag, vilket innebär att arbetsgivaravgiften tas bort för löner under 16 000.

Hela reformpaketet beräknas kosta 12 miljarder.

– Det handlar om 45 000 nya arbeten. Det handlar om en väg in på arbetsmarknaden, säger Annie Lööf vid en pressträff i Almedalen.

Annie Lööf tog under pressträffen avstamp i att Sverige är ett land där hon menar klyftorna växer  mellan de som har ett jobb och de som står utanför.

– Sverige har lägst andel enkla jobb i hela EU. Vi har EU:s högsta ingångslöner. På det sättet stänger vi ute människor, säger Annie Lööf.

Centerpartiet föreslår därför en stor reform, som innehåller ett så kallat ingångsavdrag och som ska gälla de två första åren.

– Det handlar om 45 000 nya arbeten. För företagen försvinner arbetsgivaravgiften för löner under 16 000 kronor. Det här är inget lappande och lagande – det är genomgripande reformer på drygt 12 miljarder kronor för att fler människor ska få chansen till första jobbet, säger Annie Lööf.

Kostnaden sänks med 25 procent

Hon berättade också Centerpartiet vill förändra såväl a-kassan som Arbetsförmedlingen i grunden. Som nyanländ ska man exempelvis få en personlig handläggare.

– Stora resurser plöjs årligen ner i Arbetsförmedlingen med klent resultat. Vi vill göra om Arbetsförmedlingen i grunden. Vi vill också gå mot en dansk modell när det gäller a-kassan, säger Annie Lööf.

Vilka ska få jobb genom de här reformerna?

– De som är nya på arbetsmarknaden, framförallt unga och nyanlända. De ska få en slopad arbetsgivaravgift. För arbetsgivaren sänks lönekostnaderna med 25 procent, det innebär att man vågar satsa på de som inte har jobbat tidigare.

"Jag gillar inte ultimatum"

Ser du inte en risk att arbetsgivare byter ut arbetskraften när den här förmånen inte finns längre?

– Har man investerat två år i en människa så sparkar man inte den i en handvändning. Skulle det vara fallet, om man vill anställa någon ny, så har den personen fått två år arbetslifserfarenhet.

Har du med dig de andra allianspartierna på det här?

– Det här är Centerpartiets förslag in i Alliansens förhandlingar. Vi vill sänka kostnaderna för att fler ska komma i arbete, jag tror att övriga Alliansen också vill få fram fler arbeten för de som idag står utanför arbetsmarknaden.

Jan Björklund gav i går ett tydligt besked i försvarsfrågan. Vad är ditt svar till honom?

– Vi var ett antal ansvarstagande partier som såg till att försvaret fick över tio miljarder i ökning förra året. Sätter man sig på läktaren och inte är med att ta ansvar är det ganska lätt att säga att det bara ska bli mer. Det är faktiskt vi som slutit överenskommelsen som sett till så att försvaret fått förstärkta resurser.

Såg du det som ett ultimatum?

– Jag gillar ju inte ultimatum, oavsett om det är Moderaterna eller Liberalerna som ställer dem. Alliansen bygger på att alla ska bidra och alla ska bidra på samarbete.

ARTIKELN HANDLAR OM