Norge skickar specialstyrka mot IS

Foto: Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide.
NYHETER

Norge tänker bekämpa terrorgruppen IS på plats i Syrien – med en specialstyrka.

Den 60-man stora styrkan har fått grönt ljus av Stortinget.

– Avhängigt situationen ska norska styrkor kunna träna, rådgiva och stötta operativt också inne på syrisk mark, säger försvarsministern Ine Eriksen Søreide till Verdens Gang.

Stortingets försvars- och utrikesutskott beslutade på onsdagen bakom stängda dörrar att skicka norska elitsoldater till Syrien för att bekämpa Islamiska staten.

Parlamentet skulle egentligen ha tagit ställning till beslutet i höst. Men eftersom försvarsminister Ine Eriksen Søreide anser att kampen mot IS är lyckosam har det skyndats på.

– Regeringen har därför konsulterat Stortinget och informerat om utvecklingen. Avhängigt situationen ska norska styrkor kunna träna, rådgiva och stötta operativt också inne på syrisk mark, skriver hon i ett mejl till Verdens Gang.

Det är medlemmar i Försvarets specialkommando (FSK) som ingår i operationen.

Åker under sommaren

De 60 män och kvinnor som ingår i styrkan kommer att vara stationerade i nordöstra Jordanien, dit de åker under sommaren.

Huvuduppdraget är att träna och utbilda soldater i Fria syriska armén på plats i Jordanien. Med politikernas beslut i ryggen har de norska soldaterna nu alltså även rätt att följa med in över den syriska gränsen.

Både USA och Frankrike har tidigare uppmanat Norge att intensifiera sina insatser i kampen mot IS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

IS/Daesh