Brexit – Storbritannien lämnar EU

Angela Eagle utmanar Corbyn

NYHETER

Angela Eagle utmanar den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn om partiledarposten.

Tidigare under onsdagen fick han ett råd av landets avgående premiärminister:

– För Guds skull, avgå, uppmanar David Cameron Labourledaren.

Jeremy Corbyn har själv gjort klart att han inte kommer att avgå frivilligt, och viceordföranden Tom Watson kallar hans beslut för ”en stor tragedi”. Det sker blott sex dagar efter folkomröstningen om EU-medlemskapet där Labours partilinje om att landet bör stanna i unionen förlorade. David Cameron meddelade sitt beslut om att avgå, både som ordförande i Konservativa partiet och från premiärministerposten, bara timmar efter att folkomröstningsresultatet blev känt på midsommarafton.

Corbyn har anklagats för att ha haft ett ljumt intresse för att Storbritannien skulle bli kvar i EU. Men han har försvarat sig med att hans hållning ligger närmare medlemmarnas än den ”euforiska” kampanj som bedrevs av stannasidan.

Strömavhopp från skuggregeringen

Partiets kris kom i öppen dager då Corbyn gav sin skuggutrikesminister Hilary Benn sparken, efter anklagelser om att denne arbetat för att tvinga bort honom från partiledarposten.

Sedan dess har över två tredjedelar av Labourledarens skuggregering avgått. Angela Eagle, som fram till början av veckan var skuggminister för näringslivsfrågor, hör till dem som hoppat av, och nu erfar BBC News och flera andra brittiska medier att hon ställer upp för att utmana Corbyn om partiledarposten. Hon har dock ännu inte bekräftat uppgifterna.

Viceordföranden Tom Watson, som nämnts som den andra förhandsfavoriten om att kunna utmana Corbyn, har däremot gjort klart att han inte kommer att kandidera. Watson uppges ha träffat Egale i onsdags för att göra upp om vem av de båda som ska ställa upp.

Inget förtroende

Nyheten om att Eagle utmanar Corbyn kom en dag efter att Labours parlamentsgrupp haft en förtroendeomröstning om partiledaren. Bara 40 ledamöter stödde honom medan 172 förklarade att de saknar förtroende.

Omröstningen underkändes genast av Corbyn som i ett uttalande hänvisade till att den saknar betydelse enligt Labours stadgar. Han betonade att han valts med stort stöd och att han har medlemmarnas förtroende.

The Guardian rapporterar att Angela Eagle väntas meddela att hon utmanar Corbyn på torsdagen. Då kommer hon också mana till enighet inom det splittrade partiet.

Parallellt med Labourkrisen pågår en kamp om partiledarskapet efter Cameron i regerande Konservativa partiet. Arbetsmarknads- och pensionsministern Stephen Crabb var först ut att anmäla sig formellt och även förre försvarsministern Liam Fox har meddelat att han kandiderar. Men hittills har det varit tyst från de båda förhandsfavoriterna: inrikesministern Theresa May och Londons förre borgmästare Boris Johnson, av vilka May – att döma av opinionsmätningar – ser ut att ha störst stöd.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brexit – Storbritannien lämnar EU

LÄS VIDARE

Så påverkas din plånbok av brexit

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Jeremy Corbyn

David Cameron

Boris Johnson

Storbritannien

Theresa May