Leif GW: Ekeroth kan dömas för misshandel

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) kan dömas för misshandel efter bråket i krogkön.

Det tror kriminalprofessor Leif GW Persson.

– De objektiva omständigheterna och den bevisning som finns är inte direkt till Ekeroths fördel. Den här gången kan det bli knepigt för honom, säger han i SVT:s "Veckans brott".

Sverigedemokraten Kent Ekeroth är misstänkt för att ha slagit en man i ansiktet i kön till nattklubben Solidaritet i Stockholm under natten till torsdagen i förra veckan. Han har själv gjort en motanmälan och säger att han agerade i självförsvar.

Händelsen, som fångades av krogens övervakningskameror, diskuterades i tisdagens avsnitt av "Veckans brott".

Bråket ska ha börjat med en ordväxling där den slagne mannen ironiserade över den så kallade järnrörsskandalen, där Kent Ekeroth var en av huvudpersonerna.

En del av ett mönster

Professor Leif GW Persson anser att den senaste incidenten är en del av ett mönster som inte talar till Kent Ekeroths fördel.

– Han ska gå på krogen, det är mitt i natten och han är oftast rejält påspacklad. Han blir inte insläppt och blir han insläppt händer det saker där inne. Det blir bråk och han kallar folk för fula saker och så åker han ut. Det har hänt vid ett flertal tillfällen, säger han i programmet.

Professorn påpekar att det i det här fallet finns gott om vittnen i form av kroggäster, vakter och livvakter från Säpo. Det gör det troligt att polis och åklagare kommer att gå vidare med utredningen, enligt honom.

”Löper en ansenlig risk att få spö”

Leif GW Persson tycker att Kent Ekeroth – som tagit timeout från sitt uppdrag som ledamot i justitieutskottet – borde skärpa sig, samtidigt som riksdagsledamoten ska vara glad att han har livvaktskydd.

– Något riktigt allvarligt kan egentligen inte hända om han så muckar gräl med Stålmannen, säger han.

– Släpp ut honom ensam utan livvakter. Då tror jag Ekeroth kommer att ha en betydligt lägre profil. Men det gör man inte eftersom han då löper en ansenlig risk att få spö.

”Utomordentligt mänsklig”

Om SD lyckas bra i nästa val kan Kent Ekeroths politiska ansvar öka kraftigt.

– Anta att de skulle hamna i regeringsställning, då är detta vår nästa justitieminister. Det får även Donald Trump att framstå som en utomordentligt mänsklig person, säger Leif GW Persson med ett skorrande skratt.

Publicerad: