Donald Trump – USA:s nye president

Trump till företag som vill flytta: Det blir konsekvenser

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

NEW YORK. De företag som vill flytta utomlands kommer att få betala skatt på 35 procent om de vill sälja till USA.

”Känn er varnade om ni är påväg att göra ett dyrt misstag”, skriver Donald trump på Twitter.

I sitt tal på luftkonditioneringsfabriken Carrier i Indiana i torsdags hotade Donald Trump företag som planerar att flytta utomlands ”att det kommer att bli dyrt”.

”Det blir straff”

Nu förtydligar USA:s näste president vad som kan hända.

”USA kommer att sänka skatterna och lätta på reglerna för företag, men varje företag som lämnar vårt land för ett annat, sparkar sina anställda, bygger en ny fabrik i ett annat land och sedan tror att de ska sälja tillbaka sina produkter till USA utan straff eller konsekvenser har FEL!, skriver Trump i flera inlägg på sin Twitter tidigt på söndagsmorgonen.

”Det kommer snart att finnas en skatt vid vår snart mycket starka gräns på 35 procent för dessa företag [...]. Skatten kommer att göra det svårt att lämna.”

Det blir ett dyrt misstag för de företag som vill lämna, skriver Trump.

”Känn er varnade om ni är på väg att göra ett dyrt misstag!”

I Indianapolis kommer nu drygt 1 100 jobb att bli kvar i USA efter att Trump själv förhandlat med fabriken. Carrier kompenseras med stöd på sju miljoner dollar i skattepengar över tio år. Ungefär lika många jobb kommer fortfarande att flyttas till Mexiko. Trumps stab säger att blivande presidenten kommer att fortsätta att förhandla med enskilda företag.

Men många menar att den här dealen egentligen inte kommer att påverka särskilt mycket.

Trumps stöd: 3,37 dollar

Erik Sherman, ekonomiskribent på affärstidningen Forbes, menar att det egentligen rör sig om 800 jobb Trump räddat. Han har räknat ut att stödet Carrier då får blir 3,37 dollar per dag och anställd.

”Den summan är löjligt liten om man jämför med lönekostnader i Mexiko. Det är inte tillräckligt med pengar för att företag ska stanna i landet eftersom det fortfarande kommer att bli dyrare i Indiana”, skriver Sherman i en analys.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump