Kan brinna i månader – om inte vädret sätter stopp

NYHETER

Skogsbranden i Kanada fortsätter att sprida sig – och det snabbt.

Bara stora mängder regn eller förändrade förhållanden kan sätta stopp.

– Nu är den nästan omöjlig att släcka med bara brandpersonal, säger Jan Wisén på MSB.

Bilder på totalförstörda bilar, cyklar och söndersmälta gungor publiceras från staden Fort McMurray i Kanada. Den enorma skogsbranden sprider sig oerhört snabbt och hotar nu att sprida sig till närliggande provinsen Saskatchewan, skriver Sky News och CBC News.

– Den här branden är tio gånger större än den som var i Västmanland och den berör många fler människor, betydligt fler ska evakueras och många hus är förstörda, säger Jan Wisén, avdelningschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Kommer ta flera månader

Från staden La Loche, som ligger i provinsen intill, sprids nu bilder som visar en himmel täckt av tjocka svarta moln. Dessutom faller aska ner och människor rapporterats vara på helspänn.

– Branden sprider sig väldigt snabbt och har ett okontrollerat brandförlopp. Nu har den fått sådan omfattning att den nästan är omöjlig att släcka med hjälp av brandpersonal, säger Jan Wisén.

Enligt honom kan branden endast släckas med hjälp av betydande mängder regn eller om den sprider sig vidare mot sjöar, berg eller annat som inte ”brinner lika bra”.

– Det kommer att ta flera månader eller kanske ett halvår innan branden kan släckas från det att man fått den under kontroll. Det är ett otroligt tidsödande arbete.

Större än Tokyo

Samtidigt varnar myndigheter i intilliggande Sashatchewan att man inte ska vara utomhus om man är känslig för rök. ”Det är vanligt att känna obehag såsom irritation i halsen, att man hostar mer, har svårt att andas eller har huvudvärk”, skriver de i ett meddelande till invånarna.

Branden i Alberta omfattar just nu en yta av knappt 2 000 kvadratkilometer, det innebär att den är större än den japanska storstaden Tokyo eller den svenska sjön Vättern.

På söndagen meddelade Rachel Notley, högsta politiska ledare i den drabbade provinsen Alberta, att alla som skulle evakueras genom en enorm konvoj nu har kommit fram och därmed är i säkerhet.

ARTIKELN HANDLAR OM