”Man ska njuta så länge man kan”

avTord Westlund

1 av 4 | Foto: Foto: Stefan Jerrevång
Olle Åhström tävlat i isracing.

Olle Åhnström fyller snart 97 år men har inga planer på att sluta köra speedway och isracing. Han är redan världens äldsta is­racingåkare men vill gärna köra som 100-åring också.

– Motorsport har varit livet för mig sedan slutet av 1940-talet och jag njuter fortfarande av fartens tjusning, säger Olle när Aftonbladet besöker honom hemma i Huddinge.

På söndag ska han visa upp sina färdigheter i samband med SM-finalen i isracing i Hallstavik.

Vid din ålder ska man väl åka spark på vintern med broddar på fötterna och inte köra sådana här livsfarliga maskiner med hundratals 28 millimeter långa stål­nabbar?

– Då måste man ju skaffa en spark först. Ha, ha, nej du. Man ska njuta så länge man kan och det gör jag på motor­cykeln.

I isracing handlar det om farter på över 100 kilometer i timmen på rakorna. Det gillar Olle.

– Jag kör väl inte ­lika fort i dag som jag gjort. Men jag får i alla fall ner vänster­knäet i isen i kurvorna. Jag ska fylla 97 år till sommaren och hoppas verkligen att få visa upp mig på motor­cykeln som 100-åring också, säger Olle.

Tävlar inte längre

Legendaren Per-Olof ”Posa” Serenius, SMK Gävle, har fortsatt köra isracing på toppnivå även upp i åren.

I dag är Posa 67 år. I Gävlelaget finns också 71-årige Conny Fastesson som Sportbladet nyligen uppmärksammade på grund av hans ålder.

– De är ju ungdomar i sammanhanget, säger Olle med ett skratt.

Olle Åhnström får inte tävla längre men fortsätter att träningsköra så fort tillfälle ges. Speedway på sommaren och isracing på vintern.

I vinter har det varit dåligt med träningsmöjligheter då isarna inte lagt sig ordentligt. Så det kändes kul att bli inbjuden att uppvisningsköra i samband med SM-finalen, säger han.

Frun supportar

I hans garage står iscyklar och speedwaycyklar på rad.

Olle Åhnström började köra speedway redan på 1940-talet. Både på grus- och gräsbanor. Sen blev det isracing också.

1966 tog han som 47-åring en bronsmedalj i isracing vid SM-finalen i Avesta.

Olle har även kört VM-tävlingar i Ryssland och Väst­tyskland. Vid sin sida har han oftast haft sin största supporter, hustru Märta, i dag 93 år ung.

– Jag vill vara med när Olle kör. Det gillar jag, säger hon.

Är du inte rädd att han blir skadad på banan?

– Nej, men olyckor kan ju ske var som helst. Inte minst på vägarna.

Present från ryska federationen

Märta och Olle gifte sig 1942 och har varit gifta i snart 74 år. Under VM-tävlingarna i Ryssland på 60-talet var Märta med som mekaniker till Olle. Något som imponerade på den ryska federationen som gav henne en ­present som den första kvinnliga ­mekanikern på rysk mark.

– Presenten har jag kvar men blanda inte in mig i reportaget, vädjar Märta med ett leende.

Motorsport har präglat hela familjen Åhnström. Sonen Lars och barnbarnen Anders och Magnus har alla tre kört speedway. Snart kan de få vara med när pappa, farfar och morfar Olle firar 100-årsdagen på hojen …