Polisen: Finns risk att fler går under jorden

avOlof Svensson

NYHETER

Asylsökande som ska utvisas ska i framtiden inte få bidrag eller få bo på asylboenden.

Gränspolisen befarar att den nya politiken kommer leda till att människor går under jorden.

– Det finns naturligtvis en risk för att fler avviker, säger Patrik Engström på gränspolisen.

Regeringen tog i dag ytterligare ett steg för att få fler människor som fått avslag på sin asylansökan att lämna Sverige.

De som väntar på utvisning ska inte få bidrag och inte heller bo på asylboende. I dag upphör rätten till bidrag och boende först när personen lämnar landet.

Syftet är att få fler att självmant välja att lämna landet. Men enligt Migrationsverket kan de nya reglerna få konsekvensen att fler går under jorden, skriver TT.

Patrik Engström, chef på gränspolisen, delar uppfattningen.

– Det finns naturligtvis en risk för att fler avviker och går under jorden. Sedan kommer säkert en andel människor också välja att återvända frivilligt, säger han.

Kommer belasta polisen

I dag väntar runt 22 000 personer på att tvångsutvisas från Sverige. Omkring 13 000 av dem är listade som avvikna och försvunna.

– På sikt kommer vi få fler ärenden. Vi behöver bygga upp våra resurser för att bättre kunna eftersöka personer, säger Patrik Engström.

Patrik Engström fruktar även att de nya reglerna kommer att leda till att polisen får mer att göra i framtiden.

– När personer ska avvisas från Migrationsverkets boenden kommer man behöva hjälp med eskort av polisen. Det kommer inte belasta gränspolisen men den lokala polisen ytterligare, säger han.

Ministern: Måste komma åt det på annat sätt

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger till TT att det finns risk för att fler människor kommer att gå under jorden.

– Men jag tror att man då ska komma åt det på andra sätt. Det handlar om att gå på de arbetsgivare som ofta utnyttjar de här människorna. Det är helt oacceptabelt att de tvingas jobba för väldigt låga löner och bo väldigt dåligt. Vi har en utredning som ser över tillsynen och sanktioner mot arbetsgivare som exploaterar de här människorna, säger Johansson.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell säger:

– Politiken måste vara tydlig. Om vi säger "går du under jorden kan du fortsätta att vara kvar och få ersättning" då sänder man en signal att det är helt okej att stanna olovligt i landet. Den politiken skapar det skuggsamhälle vi nu ser.

ARTIKELN HANDLAR OM