Kriget och terrorn i Irak

”IS skulle döda oss om de fick tag i oss”

NYHETER

Terrorsekten har nästan utplånat yazidierna – rapport till FN kallar det folkmord

ASHTI, NORRA IRAK. IS begår folkmord på yazidier. Det konstateras i en rapport som FN nyss presenterat.

Schomo Murad Husein och hans familj flydde när IS kom. Nu bor de i ett flyktingläger och lider brist på allt.

– Världen måste erkänna detta som folkmord, vädjar han.

Klockan hade just hunnit passera 14 den där eftermiddagen då IS anföll staden Sinjar. Det var den 3 augusti 2014. Attacken pågick ända till klockan 8 på morgonen följande dag.

– Vi hade lyckats somna en stund trots nattens anfall, men vaknade när peshmerga gav upp, försvann, och lämnade oss civila försvarslösa. Hela området togs över av IS. Jag såg hur en del svor trohet till IS, och hur andra blev dödade.

Det är 42-årige småbarnspappan Shomo Murad Husein som berättar. Vi befinner oss i Ashti, ett läger för irakiska internflyktingar utanför Sulaymania i norra Irak, som också är av de största städerna i irakiska Kurdistan. Här bor han i ett tält tillsammans med sin fru Tahifa och deras fyra barn.

Överbefolkade läger

Det luktar en blandning av bajs och nylagad mat. Situationen i lägret är svår. Shomos barn går i skolan, men maten från WFP räcker inte till och många är i behov av ett större psykosocialt stöd än vad som finns. De flesta i Ashti kommer från trakterna kring Mosul och nordväst ut, mot gränsen till Syrien. Många har svåra trauman.

Enligt Humanitarian Responses senaste rapport (september 2015) bor det 5 658 personer här. Men de lokalanställda på plats säger att det betydligt många fler. Lägret öppnade i juni 2015 som en avlastning för det överbefolkade flyktinglägret Arbat i samma område. Där trängdes över 3 000 familjer på en yta avsedd för 700 familjer.

Shomos och hans familj är yazidier, precis som de flesta andra i staden Sinjar i nordvästra Irak, där de bodde när IS kom. Han berättar att de lyckades ta sig ut ur huset och flydde mot den 100 kilometer långa bergskedjan. Det enda de hann ta med sig var en påse mjöl och lite extra kläder, så mycket som två händer kan bära. Sen sprang de för sina liv.

– Vi var fångna i bergen i tio dagar, berättar Shomo. IS omringade oss och blockerade vägarna ner från berget. Vi hade nästan inget vatten, ingen mat och det var över 50 grader varmt. Det var många som dog, barn som vuxna.

Massakrer och övergrepp

Totalt var det 10 000-tals personer som omringades av IS i Sinjarbergen. De försvarade sig med ett fåtal Kalashnikovs som några lyckats få med sig när de flydde.

Samtidigt i de närliggande byarna pågick massakrer och brutala övergrepp på de yazidier som aldrig hann fly. Enligt FN-rapporten som publicerades i förra veckan, dödade IS hundratals människor och tömde nästan alla byar på berget inom de första 72 timmarna. Män och pojkar över tolv år fördes bort i bussar och försvann spårlöst. Kvinnor och barn, vissa bara nio år gamla, kidnappades och såldes som sexslavar. De som vägrade konvertera till islam fick sina halsar avskurna medan syskon, barn och grannar tvingades se på.

”Erkänn folkmordet”

Fyraårige dottern Bushra klänger på sin pappa, som berättar att barnen haft det tufft att hantera händelsen sedan de kom hit till lägret.

– IS skulle döda oss om de fick tag i oss, det gör mig väldigt rädd, säger Bushra.

Shomo är utbildad lärare från universitet i Mosul. Han och Tahifa hade just byggt ett hus där de även ägde stora odlingsmarker. Men ingenting av det finns kvar nu. IS förstörde allt i sin väg.

– Som far till mina barn är jag tvungen att klara av det här för att överleva. Jag har förlorat allt, men det jag bryr mig om nu är att ta hand om mina barn och se till att de kan få en framtid, trots att de blivit vittnen till IS brutalitet.

I efterdyningarna av Sinjarattacken finns det inte längre några fria yazidier kvar i Sinjar-regionen. Ett samfund på 400 000 människor där alla har fördrivits, tillfångatagits eller dödats.

– Världen måste erkänna detta som folkmord, säger Shomo. Det är så många kvinnor, män och till och med barn som har blivit slaktade av IS. Vad har vi gjort för att förtjäna det?

Omröstning i riksdagen

I maj röstade riksdagen om att erkänna IS massmord av kristna och andra minoriteter i Mellanöstern som folkmord.

KD, SD och L samt tre moderata ledamöter röstade för, övriga emot. Det betydde att förslaget föll.

Annica Ögren

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget och terrorn i Irak

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Irak

Syrien