Polisens varning: Biltjuvar slår till vid kyrkogårdar

avBenjamin Ekroth

Foto: Mats Strand

Polisen i Västernorrland går ut och varnar för fräcka bilinbrott vid kyrkogårdar under allhelgonahelgen.

– Det är ett modus vi känner igen, säger Polisens kommunikatör Börje Öhman till Aftonbladet.

Nu under allhelgonahelgen är det många som vill minnas och hedra sina anhöriga med ett besök på kyrkogården. Vi tänder ljus och gör fint på gravplatserna.

Men i skydd av höstmörkret och dåligt upplysta parkeringsplatser passar kriminella på att göra inbrott i bilen – när vi är uppe på kyrkogården.

– Det är lokala kriminella som har satt det i system. Ofta missbrukare, säger Börje Öhman, polisens kommunikatör i Västernorrland, till Aftonbladet.

Det ska inte röra sig inte om ligor eller organiserad brottslighet. Men fenomenet är känt i hela regionen – och återkommer varje år.

– Naturligtvis är det kopplat till större orter, som Sundsvall, Umeå och Luleå, och inte till mindre orter, säger han.

Enligt Börje Öhman är det också en typ av stölder som skapar stora problem. Har man en handväska i bilen som blir stulen vållar vara bara de tappade kreditkorten mycket besvär.

– Det är ju fräckt. Ofta har man varit och handlat innan. Man tänker att det går fort. Vi ska ju bara upp på graven och ställa ett ljus och man blir trygg på något vis, säger han.

Viktigast är att inte lämna värdesakerna kvar i bilen. Eller i alla fall inte att låta dem ligga framme så att tjuvarna ser dem när de går runt och tittar. Enligt Börje Öhman behöver tjuven bara ett par sekunder.

– Det går snabbt och enkelt att krossa rutan, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inbrott