Bandinspelningar avslöjar sanningen bakom Trump

1 av 3
NYHETER

Besatt av media, sitt eget kändisskap och att vara i centrum.

Nu avslöjas presidentkandidaten Donald Trumps drivkrafter – och rädslor – i tidigare hemliga bandinspelningar, som New York Times tagit del av.

Materialet består av fem timmar med intervjuer som gjordes för två år sedan.

Republikanernas Donald Trump har bedrivit en stormig presidentkampanj. Tonen har varit hård mot rivalen Hillary Clinton och de kontroversiella uttalandena har avlöst varandra. Den senaste tiden har hans kvinnosyn varit i skottgluggen. Flera kvinnor har trätt fram med anklagelser om sexuella ofredanden.

Nu kommer nya uppgifter som kastar ljus på mannen bakom skandalerna.

Journalisten Michael D’Antonio intervjuade Donald Trump flera gånger under 2014 på plats i hans lägenhet och kontor i Trump Tower på Manhattan. Det skedde i samband med arbetet med en biografi om fastighetsmiljardären. Även exfrun Ivana Trump intervjuades.

Författaren har delat med sig av råmaterialet från samtalen till bland annat New York Times i form av fem timmar långa ljudupptagningar.

Saknar respekt

I intervjuerna, som är gjorda före presidentvalskampanjen, framträder bilden av en man som är fixerad vid sitt eget kändisskap, som räknar tidningsklipp där han själv förekommer, samtidigt som han fruktar att falla i glömska – och inte längre synas.

Donald Trump beskriver sig själv som en person ”utan hjältar”, som ”inte gillar att prata om det förflutna” och som saknar respekt för andra människor.

– Oftast kan du inte respektera folk, de flesta förtjänar inte respekt, säger han.

Ett återkommande inslag i intervjuerna är hans ovilja att föreställa sig eller acceptera motgångar, skriver New York Times.

– Jag har aldrig misslyckats, säger Donald Trump, trots flera konkurser och affärsmässiga snedsteg, och fortsätter:

– Därför att jag alltid förvandlar ett misslyckande till en framgång.

”Han kunde inte ta det”

Ivana Trump – som var gift med Donald Trump från 1977 till 1992 – tar upp en anekdot från en skidsemester i Colorado från tiden när paret dejtade. Hon hade vid tillfället inte sagt att hon var en skicklig skidåkare, betydligt bättre än sin blivande make. När han ute i backen inser att han är en sämre åkare blir han arg och klampar i väg.

– Han kunde inte ta det. Han kunde inte ta det, säger hon.

Donald Trump förklarar att han ofta hamnade i konflikter som barn. Hans föräldrar placerade honom på en militärskola för pojkar, skriver New York Times. Han berättar nostalgiskt om hur han slogs.

– Du var tvungen att lära dig att överleva. Det var tufft. Inte som i dag. Det var hårdare tider.

Som en magnet

Donald Trump minns ett tillfälle när han gick in i en stor sal och hur människorna flockades kring honom som om han var en magnet. Michael D’Antonio frågar honom om känslan och när han först kände så.

– Det var längesen. Det har alltid varit så, svarar Donald Trump.

Michael D’Antonio undrar om den där känslan av att vara i centrum någonsin gjort honom obekväm eller nervös.

Donald Trump:

– Nej. Jag tror jag skulle bli obekväm om det inte hände.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM