Beskedet: Flytta 140 mil om två dagar

NYHETER

Asylsökande tvingas lämna sina hem

1 av 7 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Noris Rasoli, 34, med barnen Yosef 11, Mahdia 8, och Jones 6.

De asylsökande har bott på asylboendet i Höör sedan december.

Nu har Migrationsverket bestämt att samtliga ska flytta till Pite havsbad – 140 mil bort.

– Barnen har ju rotat sig här i skolan och flera vuxna har fått praktikplats, säger Christopher Larsson som driver det skånska boendet.

Boendet Grottbyn i skånska Höör öppnade i höstas och här bor i dagsläget omkring 50 asylsökande. Enligt delägaren Christopher Larsson fungerar integrationen med det övriga samhället mycket bra. Barnen går i skolan och flera vuxna har fått praktikplatser.

På måndagsmorgonen fick han besked att samtliga boende ska flytta till asylboendet Pite havsbad.

Redan på onsdag kväll kommer bussar och kör de asylsökande 140 mil till det nya boendet.

– De lever i en trygg miljö här. Vi har ett nätverk med flera frivilligorganisationer som har gjort fantastiska insatser för att de ska kunna integreras i samhället, säger Christopher Larsson.

Han fortsätter:

– Att flytta runt människor på det här sättet tror jag försämrar integrationen. När de kommer till nästa ställe måste de börja om från noll igen.

”De behöver lugn och ro”

Linus Helmestam är med i frivilligorganisationen "Tillsammans Höör", som har engagerat sig i de asylsökandes situation. Han delar Christopher Larssons bild av boendet och integrationen runt omkring.

– Vi har arrangerat flera träffar där de nyanlända får möta folk från Höör, till exempel bastukvällar, och det har fungerat mycket bra, säger han.

Asylboendet i Piteå havsbad är ett säsongsboende med plats för 1 300 asylsökande under vinterhalvåret. På sommaren blir det åter turistanläggning.

– Det är säkert ett jättebra ställe. Men om deras ärenden inte är avgjorda i april nästa år får de flytta igen när turisterna kommer. Det är inte alls bra, säger Christopher Larsson.

Migrationsverket: Inte optimalt

Familjen Rasoli från Afghanistan tillhör dem som nu behöver flytta. De vet ingenting om platsen som ska bli deras nya hem.

– Det är väldigt långt till Piteå. Våra barn är så smala och det är kallt där, säger Noris Rasoli, 34.

Per Sörensen på Migrationsverkets boendeenhet i Norrköping säger att myndigheten kommer att behöva stänga ner många boenden den närmsta tiden på grund av den drastiska minskning av antal asylsökande till Sverige.

– Men det här är inte optimalt. De som bor där har rotat sig och tycker att det fungerar bra. Men det går inte att undvika i ett läge där vi ska minska med 30 000 platser, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM