Penismätning ska fixa kondomvalet

Foto: Med hjälp av ett specialdesignat måttband vill ungdomsmottagningen i Blekinge locka killar.
NYHETER

Ett nystartat projekt ska locka fler killar till ungdomsmottagningen – med hjälp av en penismätare. Måttbandet ska guida unga mäns kondomval.

– Det är inte bara lite gummi, säger distriktssköterskan Emelie Svensson på ungdomsmottagningen till P4 Blekinge.

Bara en av tio som besöker ungdomsmottagningen i Blekinge är kille. Men det ska det bli ändring på – genom den nya satsningen "Killprojektet".

Sedan oktober har ungdomsmottagningen gjort besök på killdominerade gymnasieskolor.

– När man får killar att söka kan man komma in på psykisk hälsa, så vi vill få dit dem av en eller annan anledning, säger Emelie Svensson, som är distriktssköterska på ungdomsmottagningen, till P4 Blekinge.

Matchar med färg

Och nu har ungdomsmottagningen dragit fram ett ess ur rockärmen. Det handlar om en penismätare – i form av ett måttband.

Bandet har olika färg på olika platser och färgerna representerar en viss kondomstorlek. Genom att matcha sin penis mot en färg kan killar använda det för att få veta vilken kondomstorlek som passar bäst.

– Det visar att vi tar kondomanvändningen på allvar. Det är inte bara lite gummi, säger Emelie Svensson.

Besöker HVB-hem

Enligt Emelie Svensson har satsningen redan lett till ökat intresse från killar. Framöver ska mottagningen satsa på besök på HVB-hem.

– Man märker när vi är ute att det är uppskattat. De frågar inte så mycket, men de lyssnar väldigt intensivt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM