Slängs ut ur bostaden – familj riskerar splittras

1 av 2 | Foto: Familjen letar nu lägenhet på alla håll.
NYHETER

Lilla Nikoliaz, 1 år, behöver assistans hela tiden. Och då funkar det inte att bo i en liten lägenhet – så när mamma Amanda och pappa Oscar fick kontraktet uppsagt blev läget desperat, rapporterar P4 Halland.

– Man tänker mycket på det och har mycket ångest, säger Oscar till Aftonbladet.

Hela historien om Nikoliaz börjar egentligen vid hans födelse för ett och ett halvt år sedan. Föräldrarna Amanda Käll, 20, och Oscar Back, 24, hade ingen aning om att sonen skulle födas med stora assistansbehov.

Lilla Nikoliaz visade sig vara drabbad av VACTERL-associationen, där varje bokstav i förkortningen står för en typ av missbildning. Bland annat är ryggkotan, ändtarmen och luftstrupen funktionsnedsatt.

Allt det material och de insatser som krävs för att Nikoliaz liv ska fungera kräver en hel del yta.

– Då hade vi en ganska liten lägenhet. Vi fick avlösarservice på nätterna, eftersom vår son behöver hjälp då också, och då måste han ha ett eget rum, säger Oscar.

Redan fått kämpa

Så familjen fick säga upp sin bostad. De fick tag på ett andrahandskontrakt i Oskarström utanför Halmstad. Där blev de lovade att få bo i två år, men för någon månad sedan kom ett nytt besked.

Från den 1 februari står familjen i nuläget på bar backe.

– Det var sanslöst att få beskedet, det tror man aldrig ska hända, säger Oscar.

De har fått kämpa för att få avlösarservice för Nikoliaz varje natt och fixa den komplicerade inskolningen på förskolan så att de båda kan jobba. Men nu, när tillvaron äntligen blivit stabil, är situationen snart kritisk igen.

Oscar och Amanda söker lägenheter överallt, men får inga svar.

– Det är väldigt snart vi ska vara ute, säger Amanda.

De letar bostad överallt, bland annat genom att annonsera på blocket.

– Vi söker allt nu, ringer runt och mejlar. Det är nästan ett heltidsjobb, och de flesta hänvisar till köer och regler, ingen verkar tänka att de vill hjälpa oss, säger Oscar.

Risk för splittring

För varje dag utan en lösning på situationen blir läget mer och mer kritiskt för familjen. Nikoliaz har ett helsyskon, och Oscar har två barn sedan tidigare.

Varannan vecka är de fem personer som bor tillsammans. Då funkar helt enkelt inte vilken bostad som helst.

– Man får inte bli för negativ. Men man tänker mycket på det och har mycket ångest, säger Oscar.

Om ingen lösning på situationen kommer ser familjen inget annat alternativ än att dela på sig.

– Det är risk för att familjen behöver splittras då, att vi får flytta hem till nära och kära på olika håll, säger Oscar.

ARTIKELN HANDLAR OM