Burma drabbat av kraftig jordbävning

1 av 2
NYHETER

Minst tre människor, varav två barn, dödades och tolv skadades när Burma drabbades av en kraftig jordbävning på onsdagseftermiddagen.

Enligt BNO News ska bland annat toppen av huvudtemplet i ruinstaden Bagan vara förstört.

Tipsa | Aftonbladet

Foto: Sulamunitemplet i Bagan skakades av jordbävningen.

Jordbävningen hade en magnitud av 6,8. Det inträffade 2,5 mil från staden Chauk i centrala Burma, vid 17-tiden på eftermiddagen, lokal tid.

Röda Korset uppger för Reuters att två flickor i den lilla staden Yenanchaung dog när skalvet fick en pagod att kollapsa. I Pakokku dog en man när taket på en tobaksfabrik rasade in.

I tempelstaden Bagan, ett av landets större turistattraktioner med över 2 000 tempel, rapporteras minst 185 pagoder – buddistiska tempelbyggnader – ha skadats. Det tusenåriga området har länge väntat på en plats på UNESCO:s världsarvslista.

Ett stort antal soldater och poliser uppges ha skickats till Bagan för att skydda tempelbyggnaderna och bidra till återuppbyggnaden, rapporterar Reuters, enligt TT.

Jordbävningen inträffade på ett djup av 8,4 mil enligt uppgifter från amerikanska institutet USGS. Det var så kraftigt att det kändes i hela regionen, bland annat i Bangladesh, Indien och Thailand.

Kraftiga efterskalv väntas

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, säger att området ofta drabbas av starka skalv.

– Fortfarande kan det föra skador med sig, det är helt avgörande hur husen är byggda i det området, säger Reynir Bödvarsson.

Burma kan vänta efterskalv.

– Ja, det blir det alltid. Förhoppningsvis är de också djupa och blir mindre. Än har jag inte sett några som har varit kraftigare än 5, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

Att skalvet i Burma inträffar samma dygn som det kraftiga skalvet i Italien är enbart en slump, uppger Reynir Bödvarsson.

– Det är helt enkelt för långt avstånd. Burma är ett område där man förväntar sig jordskalv.

ARTIKELN HANDLAR OM