Långa köer väntas i helgtrafiken

Många semesterfirare vänder hemåt i helgen och därmed väntas det bli mycket trafik på landets vägar.

Trafikflödet vid Södertäljebron kommer att vara extra utsatt både under helgen och kommande vecka enligt trafikpolisen i Stockholm.

– Jag skulle inte vänta till sista stund på söndagskväll för att åka hem, säger Lars Lindström på Trafikverket.

Köer efter olyckan på Södertäljebron i juni.
Köer efter olyckan på Södertäljebron i juni.

I helgen väntas många semesterfirare vända hemåt och därmed kommer trafiken och även köerna att öka på flera vägar runtom i landet.

– När folk ska hem från semestern blir det alltid fler bilar på vägen, säger Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholms län.

Enligt honom är det framför allt de stora motorvägarna, som E4, E20, E18 och E6, som påverkas mest men det kan även bli trafiktungt på ett flertal riksvägar. Framförallt är det en punkt som är extra känslig och kan därför komma att påverka trafikflödet extra mycket – Södertäljebron. Detta efter den uppmärksammade lastbilsolyckan i början av sommaren. Trafiken är avstängd i södergående riktning, och leds om via Saltsjöbron. Det finns i nuläget ingen prognos om när reparationsarbetet vara klart.

– Det riskerar att bli en propp där då motorvägarna sedan går ihop. Sedan kan det även bli så kallade tittköer då trafikanter är nyfikna och saktar då in för att titta.

”Var ute i god tid”

För att få trafikanter att hålla låg hastighet, öka trafiksäkerheten men även snabbt kunna rycka ut vid eventuella olyckor har trafikpolisen ökat sin närvaro på platsen.

– Vid långa köer riskerar det lätt att bli krockköer och det finns heller inga vägrenar där man kan stanna till, säger Göran Bolinder.

Han rekommenderar därför resenärer att vara ute i god tid och köra försiktigt.

– Var ute i god tid, håll avståndet och visa hänsyn till varandra så ska det lösa sig.

Även efter helgen kommer trafiktrycket blir högt, framförallt vid Södertäljebron, då många pendlare börjar åka till jobbet igen. Göran Bolinder rekommenderar därför de resenärer som kan att välja andra vägar eller alternativ för att ta sig till jobbet.

– Belastningen vid norra infarten blir större än normalt då många väljer den för att undvika att köra vid bron. Att åka kommunalt är också ett alternativ för att lätta upp i trafiken.

”Folk är nyfikna”

Även Lars Lindström på Trafikverkets pressjour vittnar om att trafiken och därmed också köerna kommer öka under helgen. Dock är det ingen speciell plats, förutom kring Södertäljebron, som är extra utsatt i nuläget.

– Det är vanligt att trafiktoppar bildas framförallt på söndagskvällar kring veckosluten på sommaren då många vill komma hem efter ledigheten. Jag skulle därför inte vänta till sista stund på söndagskväll för att åka hem utan åka tidigare.

Även Trafikverket är medvetna om att intresset efter olyckan på Södertäljebron är stort och har därför satt upp ett insynsskydd för att förhindra att trafikanter tittar åt ett annat håll än på själva vägen.

– Det är för att slippa att folk stannar. Det är vanligt vid köbildning att förare blir ouppmärksamma och kör in i framförvarande bil.

Enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen som DN tagit del av, har 60 personer omkommit i sommartrafiken hittills i år, och drygt 400 har skadats allvarligt.

Publisert:

LÄS VIDARE