Turkiet tänker gripa 100 sjukhusanställda

1 av 2
NYHETER

Turkiet har gett order om att gripa 100 anställda, bland annat läkare, vid ett militärsjukhus i Ankara, uppger AFP.

Sjukhuspersonalen misstänks ha hjälpt anhängare av Gülenrörelsen att infiltrera militären – innan den misslyckade militärkuppen.

Efterspelet till kuppförsöket den 15 juli fortsätter. Turkiska myndigheter beslöt på tisdagen att utfärda en order att gripa 100 anställda vid det största militärsjukhuset i Ankara. Det rapporterar lokal media, enligt nyhetsbyrån AFP.

Polisen genomsöker sjukhuset, Gulhane Military Medical Academy. Det är oklart om de misstänkta kuppmakarna frihetsberövats ännu.

Gülenrörelsen får skulden

Turkiet lägger skulden för kuppförsöket på den så kallade Gülenrörelsen, vars ledare lever i exil i USA.

En myndighetskälla uppger, enligt AFP, att sjukhuspersonalen ska ha hjälpt Gülenanhängare in i militären genom att ändra sjukintyg.

Syftet med att infiltrera militären ska ha varit att förstöra för karriärsklättrande regeringstrogna och samtidigt underlätta för kuppmakarna.

Liknande anklagelser har tidigare riktats mot militärskolor.

Runt 18 000 personer har frihetsberövats sedan det misslyckade maktövertagandet.

Snabbkollen: Kuppförsöket i Turkiet

Detta har hänt och därför är det viktigt – få koll på 30 sekunder.

■ ■ Den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök att ta makten i Turkiet, genom att ta kontroll över platser i Ankara och Istanbul.

■ ■ Efter att tusentals civila visat stöd för regeringen på gator och torg slogs kuppförsöket ner. Minst 265 människor dödades under natten, många av dem civila.

President Erdoğan har utnyttjat den misslyckade kuppen för att stärka sitt grepp om Turkiet.

Turkiets auktoritäre president Erdoğan och hans regering har utnyttjat den misslyckade kuppen till att stärka sitt grepp om landet, och tagit ytterligare steg bort från demokrati. Bland annat har landet upphävt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och gett order om att stänga ner en lång rad regeringskritiska medier.

■ ■ Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals har avskedats.

■ ■ Recep Tayyip Erdoğan blev premiärminister 2003 och president 2014. Han och hans parti AKP genomförde till en början en rad demokratiska reformer och förde Turkiet närmare EU. De senaste åren har han dock blivit allt mer auktoritär, och Turkiet mindre och mindre demokratiskt.

LÄS OCKSÅ:
Tre experter: Så är läget i Turkiet om ett år

ARTIKELN HANDLAR OM