Läsarbilder: Här är oväders-Sverige

1 av 3 | Foto: Patrick Eckemo
I Uppsala öste regnet ned och fick bilar att köra upp på trottoaren.
NYHETER

Här är Aftonbladets läsarbilder från kaosvädret som drog över Sverige.

Patrick Eckemo var under lördagen på en dinosaurieutställning i ett stort tält norr om Uppsala när regnet plötsligt började hälla ned.

– Det var ett helt extremt skyfall som inte liknar något jag sett i Sverige förut. Plötsligt forsade vattnet in i tältet och strömmen gick så det blev helt becksvart, säger Patrick.

På vägen tillbaka mot Stockholm åkte han genom Uppsala där det emellanåt var 30-40 centimeter vatten på gatorna.

– Det var totalt kaos och folk körde upp på trottoarerna för att undvika vattnet. När jag stannade vid en korsning kom då en kille gående med en gummibåt. Det var ju perfekt tajming.

Han säger att regnet höll i sig i kanske 15 minuter totalt innan det klarnade upp.

”Stort rör hängde ned från ett moln”

Mitt på dagen under fredagen stod Agneta Österlund och hennes son Niklas på sin altan på Skaftö i Bohuslän. Då fick de syn på ett märkligt väderfenomen ute till havs.

– När vi tittade upp på himlen var det som att ett stort rör hängde ned från ett moln ute till havs. Då sprang Niklas in och hämtade kameran. Den var där kanske i 7-8 minuter innan den försvann, säger Agneta.

Agneta säger att hon tror att det som kan varit en tromb befann sig någonstans mellan Grundsund och Gåsö.

– Jag har aldrig sett något sådant förut. Det var jättehäftigt.

Två små tromber – och två stora

I Mölle i Skåne drog under lördagsmorgonen fram flera tromber ute till havs. Annette Månsson och Jonna Elehed var på morgonpromenad från campingen de bor på just nu när de såg, vad de beskriver som, två små streck vid horisonten.

– Vi tänkte först att ”vad lustigt, vad är det där?” men när vi kom närmre såg vi att det var två små tromber, säger Jonna.

De försvann snabbt men intill dem syntes snart två mycket större tromber – den ena precis ovanför ett skepp.

– Det var häftigt att se, jag har ju bara sett något sådant på bild förut. Men kort därefter kom en jättekraftig regnskur och vi blev helt dygnsura. Det bara öste ned.