Felicias son blev kallad "tattare" när de var på lekplatsen

1 av 2 | Foto: Privat
”När jag växte upp kallades jag alltid för 'tattare' och 'zigenarjävel'” berättar Felicia.
NYHETER

När Felicia Holm, 19, var på lekplatsen med sin son, 2, började föräldrar viska och flytta på sina barn.

Bägaren rann över när ett barn kom fram och sa ”flytta på dig, tattare”.

”Hur ska jag kunna förklara för min 1,5-åring att 'nej, dom andra barnen får inte leka med dig för du är rom'?” skriver hon i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Felicia Holm, 19, bor i Halmstad tillsammans med sin snart tvåårige son Charlie. Felicia är rom och född och uppvuxen i Sverige och hon berättar att hon hela sitt liv fått brottas med folks fördomar.

– När jag växte upp kallades jag alltid för "tattare" och "zigenarjävel". Jag fick inte komma hem till andra barn, jag är uppvuxen med de här fördomarna, säger hon.

Barnet sa ”flytta på dig, tattare”

I lördags var hon och lekte med sin son i en park i centrala Halmstad och då blev det tydligt att fördomarna även drabbade Charlie.

– När vi var på lekplatsen började folk att viska om honom. När Charlie ville gunga flyttade några föräldrar på ett barn som också gungade och när Charlie gick till sandlådan gjorde de likadant. Så plötsligt kommer en sex, sju år gammal pojke fram till honom och säger ”flytta på dig, tattare”. Charlie förstår ju inte vad "tattare" betyder men han såg att jag blev ledsen och då bestämde jag att vi skulle gå därifrån.

Felicia: ”Låt barn vara barn och leka ihop”

När Felicia kom hem skrev hon sedan ett inlägg om händelsen på Facebook, som tidigare uppmärksammats i Kvällsposten.

”Varenda gång när jag går till lekplatsen med min son så flyttar föräldrarna på sig och sina barn och viskar "kolla tattarna". VI HÖR ER! Hur ska jag kunna förklara för min 1,5-åring att 'dom andra barnen får inte leka med dig för du är rom'?” skriver hon i inlägget och fortsätter:

”Min son är inte sjuk, han smittas inte och han är inte elak så varför inte låta barnen få vara barn och leka ihop?”.

Felicia säger att det är de vuxna som måste se till att inte överföra sina fördomar till sina barn.

– Jag är bara så sårad och oerhört kränkt över hur vuxna människor kan bete sig såhär år 2016. De borde skämmas. Barn föds inte elaka eller till rasister, det är vi vuxna som formar våra barn och överför fördomar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad