Nu ska flyktinglägret tömmas

1 av 3 | Foto: 700 poliser har gått in i flyktinglägret i grekiska Idomeni.
NYHETER

700 poliser har gått in i flyktinglägret i grekiska Idomeni.

Myndigheterna har beslutat att lägret ska vara tömt inom en vecka.

8 000 flyktingar ska bussas till andra läger runt om i Grekland.

Sedan Makedonien stängde sin gräns mot Grekland i vintras har tusentals flyktingar suttit fast i det provisoriska lägret i Idomeni. FN:s flyktingorgan UNHCR har beskrivit situationen i lägret som en humanitär katastrof och flera gånger har det utbrutit kravaller mellan flyktingar och polis.

På tisdagsmorgonen gick hundratals poliser in i lägret, samtidigt som journalister tvingades lämna området.

8000 personer

Grekiska myndigheter har beslutat att lägret ska vara tömt inom en vecka, men har försäkrat att tömningen ska gå fredligt till.

– Operationen inleddes runt klockan fyra i morse GMT och sker i stillhet och i en lugn atmosfär. Det har inte funnits behov att bruka något våld, säger regeringens talesperson Yiorgos Kyritsis till nyhetsbyrån AFP.

När Makedonien satte stopp för flyktingströmmen samlades som mest över 12 000 flyktingar vid gränsen. Sedan dess har antalet minskat successivt, men fortfarande ska det ha funnits drygt 8 000 personer på platsen när lägret började att tömmas.

De kommer nu att transporteras till andra läger runt om i Grekland. Där de har möjlighet att söka asyl. De som får avslag kommer att utvisas tillbaka till Turkiet.

Rätt i domstol

Så sent som i fredags fick en syrisk flykting rätt i en domstolsförhandling på ön Lesbos mot beslutet att han ska skickas tillbaka till Turkiet. Domstolen kom fram till att Turkiet inte kan garantera mannens rättigheter enligt internationell lag. Fallet har gett upphov till en debatt inom EU om att överenskommelsen med Turkiet i flyktingfrågan riskerar att spricka.

– Asylsökande kan nu uppmuntras att gå till domstol, och om överväldigande  antal överklaganden beviljas , som skulle kunna få hela uppgörelsen att falla, säger Wenzel Michalski, chef för Human Rights Watch, till EU Observer.

ARTIKELN HANDLAR OM