Hillarys fyra fallgropar som kan kosta henne valet

avNiklas Eriksson

1 av 2

Ledande republikaner pekar ut Hillary Clinton som Donald Trumps främsta vapen i kampen om att bli president.

Samtidigt anklagas Bernie Sanders för att stjäla rampljuset när han tänker debattera mot Trump.

Och utöver det pekas ytterligare fyra fallgropar ut som snabba sätt att sätta stopp för Clintons dröm om Vita huset, skriver Politico.

Gårdagens stora snackis i det amerikanska primärvalet var att Bernie Sanders och Donald Trump ser ut att ställa upp mot varandra i en debatt. Eftersom Hillary Clinton sagt nej till att debattera Sanders innan omröstningen i Kalifornien.

En eventuell debatt spekuleras bli en gigantisk publiksuccé och kallas ”Hillarys värsta mardröm”.

Senaste vändning i frågan kom sent på fredagskvällen, svensk tid, då Donald Trump la ut en kommuniké på sin officiella kampanjsajt.

”Baserat på det faktum att den demokratiska nomineringsprocessen är helt och hållet riggade och Ohederliga Hillary Clinton och Deborah Wasserman Schultz inte låter Bernie Sanders vinna, och jag samtidigt är den blivande republikanske kandidaten, så verkar det olämpligt att debattera med en silvermedaljör” skriver Trump i meddelandet.

Som avslutas: ”Därför, hur gärna jag än vill debattera med Bernie Sanders – och det vore en enkla pengar – kommer jag avvakta och debattera mot den som vinner demokraternas primärval förmodligen Ohederliga Hillary Clinton, eller vem det nu blir.”.

Intern kritik

Bernie Sanders var snabb att svara:

– Herr Trump, vad är du rädd för? säger Sanders i ett uttalande enligt CBS News.

– Varför vill du inte ha en debatt här i Kalifornien – som skulle ses i hela landet – om varför du tycker det är en bra idé att dela upp människor och skuldbelägga mexikaner, latinos, muslimer, kvinnor, veteraner och afroamerikaner?

Men även om Bernie själv anser att det är en bra idé har flera demokrater har under fredagen gått ut och i starka ordalag kritiserat Bernie Sanders. Senator Joe Manchin från West Virginia kallar det för ”skitsnack”.

– Det bekräftar vad vi sagt hela tiden. Varför tro att Bernie skulle vara omtänksam eller jobba för att ena alla? Han är inte en demokrat, säger Manchin enligt CBS News.

”Bra om Trump exponeras”

Andra menar att det är dags att avsluta primärvalet för demokraternas del, underförstått då att Bernie Sanders borde sluta med sina attacker på Hillary Clinton och låta henne fokusera på att vinna över Trump.

Men andra menar att alla debatter där Trump ställer upp är bra för demokraterna och Hillary.

– Ju mer Donald Trump exponeras i sammanhang där det diskuteras politik, ju bättre är det för vårt land, säger Missouri-senatorn Claire McCaskill till Politico.

Kanske anser även vissa republikaner att det vore bättre om debatten faktiskt inte blir eftersom flyttar fokus från Hillary Clinton – som pekas ut som sin egen största fiende.

– Ingenting enar republikaner mer än en Clinton, säger politiska strategen Scott Reed, som arbetat med flera republikanska kampanjer, till AP.

– Det finns många frågetecken kring Trump, men det som är känt om Hillary är väldigt stark motivtion hos republikaner.

Rubio: Aldrig Hillary

Andra i ”Never Hillary-falangen” menar att oavsett åsikt kring miljardären Trump så är det bättre än Hillary. Till och med avhoppade presidentkandidaten Marco Rubio som kallat Donald Trump för en ”bedragare” står nu på hans sida.

”Om du kan leva med Hillary som president i fyra år så är det din rätt. Men jag kan inte göra det och kommer göra allt i min makt för att förhindra det”, twittrade Rubio under fredagen.

Och som om Hillarys dubbelgubbtrubbel med den interna brottningsmatchen mot Sanders och det ”smutsiga” ordkriget mot Trump inte vore nog så har politiska analytikern David Bernstein listat ytterligare fyra fallgropar som står hennes i väg: ”Det finns ett tydligt sätt för henne att tappa det här” skriver han i en artikel som publicerats på Politico.

Hans fyra punkter som leder till ett Clinton-nederlag är:

Om hon tar stödet från latinobefolkningen för givet kan hon tappa USA:s södra och västra delar.

Gör hon sig främmande för de unga väljarna riskerar hon bakslag i Mellanvästern och sydöstra USA.

Får hon en kandidat mot sig från det republikanska etablissemanget eller från något av de som alternativpartierna som ställer upp så kan stödet i nordöstra USA ligga i riskzonen.

Ställer Clinton till det med handelspolitiken och låter Trump ta industritunga nordöstra USA och mellanvästern med sin anti-fri handelsretorik kan valet vara sumpat.

Går Hillary Clinton i samtliga fallgropar så förlorar hon så pass mycket stöd att USA:s 45:e president kommer heta Donald Trump enligt uträkningen i Politicos analys.

Trump kan tappa – kanske

Men.

David Bernstein avslutar sin analys: ”Det är också möjligt att Clinton vinner en jordskredsseger samtidigt som en instabil Trump sjunker djupare och djupare ner i rasism, främlingsfientlighet och konspirationsteorier. Men det är tydligt att demokraterna inte längre kan räkna med ett ensidigt lopp som även en problemtyngd kandidat med en klumpig kampanj inte kan förlora”.

Summan av kardemumman är att Hillary Clinton har en lång väg till Vita huset och inget är givet i vad som beskrivits som det galnaste och mest svårtippad presidentvalet på länge.

”Det är långt till november och Trump kan alltid självförstöra sina chanse. Men det kommer han troligen inte göra, och det 2016 börjar ta formen av en kamp som den försiktiga Clinton-kampanj lätt kan förlorar, stat för stat även om hon vinner segrar i Kalifornien och andra säkra ställen”, avslutas Politico-analysen.

ARTIKELN HANDLAR OM