Ny kritik mot Romson: Kallade terrordåden i USA för ”olyckor”

Åsa Romson får återigen hård kritik för sitt ordval.

I SVT:s ”Gomorron Sverige” kallade hon terrordåden i USA för ”11 september-olyckorna”.

– Självklart är attackerna mot New York 11 september 2001 en av de största terrorhandlingarna i modern tid, säger hon i Aftonbladet Morgon.

På tisdagsmorgonen medverkade Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör och Sveriges vice statsminister, i SVT:s ”Gomorron Sverige” för att prata om Mehmet Kaplans (MP) avgång som bostadsminister efter den senaste veckans skandaler.

Samtidigt som SVT:s intervju med Romson pågick mötte MP-språkröret skarp kritik på sociala medier om att hon i direktsändning benämnde terrorattentaten i USA 2001 för ”11 september-olyckorna”.

– Han (Mehmet Kaplan) har ju varit ordförande för unga muslimer (Sveriges unga muslimer, SUM) i svåra situationer som kring 11 september-olyckorna och liknande, sa Åsa Romson i programmet.

Som gäst i Aftonbladet Morgon fick Åsa Romson frågor om det kritiserade ordvalet och om att kalla terrordåden för olycka inte var att förminska de faktiska händelserna.

Åsa Romson menar att hon försökte föra ett längre resonemang om hur situationen för muslimer i det svenska samhället förändrades efter attentaten.

– Vi fick en väldigt hård debatt kring integrationen och hur samhället växte med olika religioner sida vid sida samt den diskriminering som också kom och mycket hatkänslor mellan grupper och inte minst mot muslimska föreningar, säger hon i Aftonbladet Morgon.

”Självklart en av de största terrorhandlingarna i modern tid”

Attentaten utfördes av terrorgruppen Al Qaida. Fyra amerikanska passagerarplan kapades. Två flögs in i World Trade Centers tvillingtorn i New York, det tredje flögs in i försvarshögkvarteret Pentagon utanför Washington och det fjärde störtade på ett fält i Pennsylvania. Sammanlagt dog närmare 3 000 människor.

– Självklart är attackerna mot New York 11 september 2001 en av de största attackerna, terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid. Jag har ingen annan åsikt om det, säger hon i Aftonbladet Morgon.

”Kan svara alla dagar i veckan”

MP-språkröret menar att frågan tar fokus från vad hon faktiskt ville säga.

– Om människor nu vill tolka ett resonemang där jag pratade om hur man från muslimska organisationer i samhället var utsatt i den diskussion som kom efter 11 september-attackerna tar det återigen bort bilden från den riktiga och viktiga diskussionen. Jag kan svara alla dagar i veckan på frågor om hur stort brott mot demokratin och mänskligheten det var att attackera Twin Tower på det sättet, säger Åsa Romson.

Åsa Romson har tidigare kritiserats kraftfullt för sina ordval, som när hon i november 2015 skrev att ”de mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i december” och när hon i maj samma år jämförde flyktingkatastrofen på Medelhavet med Auschwitz.

Romsons tidigare grodor

10 maj 2015. I en tv-sänd partiledardebatt jämför Romson flyktingkatastrofen på Medelhavet där tusentals flyktingar drunknar med koncentrationslägret Auschwitz. Jämförelsen orsakar ramaskri på sociala medier redan innan debatten är över.

10 maj 2015. Efter partiledardebatten ursäktar Romson sin jämförelse men kallar då romer för zigenare. Det bad hon senare om ursäkt för via sin pressekreteraren.

2 juli 2015. Romson säger felaktigt att koncentrationslägret Auschwitz ligger i södra Tyskland i en live-intervju i satirprogrammet Tankesmedjan i P3.

13 november 2015. Romson får hård kritik för en tweet hon skrev strax efter attentaten mot Paris i november 2015. ”De mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i dec då över 100 regeringschefer planerat delta”, skrev Romson.

Publisert:

LÄS VIDARE