22-åriga Ida behöver assistans för att leva – nu kan den dras in

Publicerad 2018-03-10

Samhällets ansvar har blivit ett ansvar ingen vill ta.

Ida Dahl, 22, är i behov av assistans dygnet runt, men Försäkringskassan hänvisar till kommunen som hänvisar till sjukvården som inte svarar.

Samtidigt blir Idas tillstånd allt sämre.

– Ibland är vi rädda att hon ska dö, säger systern Ellen Dahl.

47 hjälpinsatser på ett dygn – ett bra dygn. Vi bad Idas mamma Annelie Franzén, att notera allt som hon gör för sin dotter Ida på en dag. Du kan läsa listan här nedanför, den lämnar inte mycket tid över till annat som ett drägligt liv kräver. Försäkringskassan tycker annorlunda.

Rasar i vikt

Ida har Downs syndrom och autism. Under hela sin uppväxt har hon haft assistans. Tack vare det har hon klarat av att gå till skolan och även tidvis bo på ett korttidsboende.

För snart ett och ett halvt år sedan blev situationen akut försämrad. Ida trillade plötsligt ihop i duschen och har sedan dess aldrig blivit sig själv igen.

Läkarna kan inte säga vad som är fel, men Idas mage och urinblåsa har slutat att fungera normalt. Hon har rasat 19 kilo i vikt. I dag väger hon bara 35 kilo.

Hon får ångestattacker och hyperventilerar tills hon svimmar och måste föras till sjukhus flera gånger i veckan.

Ida är i dag svårt sjuk och drabbas regelbundet av andningsbesvär.

Vill dra in assistans

Men när familjen i höstas ansökte hos Försäkringskassan om två personliga assistenter för Ida, blev svaret i stället ett hot om ingen assistans alls.

– Både vi och assistansbolaget var helt övertygade om att vi skulle beviljas dubbla assistenter eftersom situationen var helt omöjlig för en person att sköta, säger Idas mamma Annelie Franzén.

Svarsbrevet från Försäkringskassan kom som en chock.

I den nya utredningen bedömdes Idas behov av hjälp mindre än tidigare. Motiveringen var att det inte är ett uppdrag för personliga assistenter att hjälpa Ida sköta urin och avföring med kateter och lavemang, det ska i stället skötas av sjukvårdspersonal och därmed var behovet av personlig assistans mindre än tidigare. Problemet är bara att det inte finns någon plats för Ida inom omsorgspsykiatrin.

Trots sju remisser från allmänsjukvården har Ida inte fått komma dit.

– Det känns som om hela samhället har vänt oss ryggen, säger Annelie Franzén.

Mellan stolarna

Mot villkor att familjen drog tillbaka sin ansökan om dubbla assistenter har Försäkringskassan frusit beslutet om att dra in all assistans. Nu får Idas mamma Annelie fortsätta att arbeta som ensam assistent åt sin dotter, men hon har svårt att klara situationen själv.

– Ida är omöjlig att sköta för en person, säger Lennart Andersson, juridiskt ombud på assistansbolaget Frösunda.

Flera tidigare assistenter har sagt upp sig på grund av att de inte klarat av situationen.

– Personalen orkar inte med situationen. Många kommer in och jobbar ett tag, men sen slutar de, säger Lennart Andersson.

– Det är en hemsk situation. Den här familjen har verkligen hamnat mellan stolarna.

När Försäkringskassan säger nej till dubbel assistans faller det på kommunen att ta ansvar för Ida. Lösningen är att placera henne på ett gruppboende i Ulricehamn, tre mil från familjen.

Dit ska hon åka nästa vecka.

– Vi vet att det inte kommer att fungera för Ida och känner oss helt förtvivlade. De är tre i personalen på sex boende, men Ida behöver ju någon där i stort sett varje sekund.

Aftonbladet har sökt Försäkringskassan och sjukvårdens omsorgspsykiatri, men inte fått någon kommentar om Idas fall.

Ida Dahl, här tillsammans med sin syster Ellen, behöver hjälp dygnet runt, men nekas assistans.