Många vill ta hand om de 80 lapphundarna

Förra veckan omhändertogs 80 finska lapphundar av polisen i Västerbotten.

Hundarna är nu i länsstyrelsens händer och befinner sig på olika hundpensionat.

Många har hört av sig och vill adoptera hundarna – till och med folk utanför Sverige.

Förra veckan omhändertogs 80 finska lapphundar av polisen i Västerbotten.

De 80 hundarna levde i undermåliga förhållanden. Flera av dem var avmagrade med tovig päls och bodde i inhägnader på kalla betonggolv.

Nu är hundarna länsstyrelsens ansvar och de är utplacerade på olika djurpensionat. Hundarnas tillstånd är varierande, men än så länge är ingen avlivad.

Stort intresse

Både polisen och ideella föreningen Djurskyddet Västerbotten har under veckan tagit emot många samtal från privatpersoner som visat intresse för djuren.

– Vi har blivit fullkomligt nedringda och nedmejlade senaste veckan av folk som vill adoptera hundarna. Men vi har inget ansvar för dem så vi har inte kunnat hjälpa till, säger Susanne Stenvall på Djurskyddet i Västerbotten.

Även folk utanför Norden har hört av sig och visat intresse.

– Det var till och med en som ringde från Frankrike och ville köpa, säger hon.

Men hundarna är ännu inte uppe för adoption.

Kenneth Carnabeck, kommissarie på polisen i Skellefteå, säger att polisen också tagit emot samtal från intresserade privatpersoner.

– Vi har inte hand om hundarna nu, det är länsstyrelsen, men om blir det försäljning så blir det vårt ansvar, säger han.

Misskötta av djurhållarna

Djurhållarna bedrev förut en form av kennelverksamhet i Dalarna och hade tidigare fått ett starkt föreläggande därifrån.

– De var i Dalarna först, det var så vi fick nys om att djurhållarna flyttat hit, vi fick kontrollrapport om föreläggande de haft på sig därifrån, säger Joel Sellberg på länsstyrelsen i Västerbotten.

Enligt Joel Sellberg var det ”inte många punkter som var korrekta” i form av djurhållning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln