Putin beordrade att passagerarplan skulle skjutas ner

Passagerarplanet från Pegasus Airlines hade 110 personer ombord.

När Vladimir Putin fick larm om att planet kapats – beordrade han att det skulle skjutas ner.

Ordern drogs tillbaka efter att det visat sig vara frågan om ett falsklarm.

Mitt under OS-invigningen i Sotji 2014 kom uppgifter om en flygplanskapning i närheten av den ryska OS-staden.

Nyheten spreds över världen.

Nu uppger Rysslands president Vladimir Putin att han beordrade att passagerarplanet med 110 personer ombord skulle skjutas ner.

”Agera utifrån planen”

I en två timmar lång dokumentär med namnet ”Putin” som presenterats i helgen uppger Putin att han fick ett telefonsamtal från säkerhetstjänsten kort innan OS-invigningen i Sotji.

– Jag fick veta att ett plan från Ukraina till Istanbul hade kapats och att förövarna krävde att få landa i Sotji, säger Putin i filmen, enligt Reuters.

I filmen uppges att piloterna på planet, en Boeing 737–800 från turkiska Pegasus Airlines, hade slagit larm om att en av passagerarna ombord hade en bomb och att kaparen krävde att man landade i Sotji där över 40 000 personer hade samlats för OS-invigningen.

Putin säger i dokumentären att han rådgjorde med tjänstemän från säkerhetstjänsten - som uppgav att de i förhand uppgjorda planerna för den typen av situation är att planet i fråga ska skjutas ner.

– Då sa jag till dem: agera utifrån planen, säger Putin, som om två veckor väntas bli omvald till landets president för fjärde gången.

Berusad man

Efter ”flera minuter” tog Vladimir Putin emot ett nytt telefonsamtal och då ska han ha informerats om att det var ett falsklarm.

Den påstådda kaparen visade sig vara en berusad man och någon bomb fanns inte ombord. Och planet i fråga kunde landa på Sabiha-flygplatsen som planerat, dock eskorterat av turkiskt flygvapen.

Talesmannen för Kreml, Dimitrij Peskov, har under söndagen bekräftat uppgifterna om den avblåsta presidentordern, uppger Reuters.

Dokumentärfilmen ”Putin” släpptes på ryska sociala medier, flera av dem med koppling till rysk statsmedia uppger BBC, under helgen. Frågorna i filmen ställs av Andrej Kondrasjov som också är Putins egen pressekreterare.

I filmen berättar Vladimir Putin också om sin farfar Spiridon Putin som enligt Putin ska ha arbetat som kock åt Vladimir Lenin och Josef Stalin.

Han tillfrågas också om vad han anser är oförlåtligt - och svarar ”förräderi”.

Publisert: